Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Storing VOG-aanvraag treft zo'n 60.000 mensen

29-10-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
152 keer bekeken
  •  
verzekering documenten 1127

Ongeveer 60.000 mensen moeten wachten op een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG), vanwege een storing bij overheidsdienst Justis. Dat bevestigt het ministerie van Justitie na berichtgeving van de NOS. Het is al sinds twee weken niet meer mogelijk om een VOG aan te vragen. Ook aanvragen die vlak voor 15 oktober zijn gedaan, kunnen niet worden verwerkt.

De storing is naar verwachting deze week nog niet opgelost. De oorzaak van de storing zou een softwarefout zijn. Een cyberaanval wordt door Justis uitgesloten.

Waarvoor heb je een VOG nodig?

Werknemers hebben een VOG onder meer nodig voor een nieuwe baan. Met een VOG kunnen zij dan aantonen dat zij geen strafrechtelijk verleden hebben. "Ook raakt de storing vrijwilligers die werken met kwetsbare doelgroepen en waarvan de organisatie een VOG verlangt", schrijft demissionair minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming in een Kamerbrief. Volgens hem is het aan sectoren en organisaties zelf "om te beoordelen of de situatie tot acute problemen leidt" en of daar maatregelen voor nodig zijn.

Dagelijks 5000 VOG-aanvragen

In een normale situatie vragen dagelijks 5000 mensen het document aan. Het ministerie verwacht een inhaaleffect zodra de dienst weer werkt. "Justis treft maatregelen om te zorgen dat deze golf van VOG-aanvragen zo snel mogelijk kan worden behandeld", aldus Dekker. "Er moet echter nog steeds rekening gehouden worden met vertraging in de afhandeling." ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!