Stopt de zomer- en wintertijd? Vier vragen en antwoorden
27-03-2020
•
leestijd 2 minuten
•
1136 keer bekeken
•
Het is weer tijd voor zomertijd. In de nacht van 28 op 29 maart gaat de klok een uur eh... vooruit. Maar hoelang houden we deze traditie nog vol? 'Europa' wil een eind maken aan het halfjaarlijkse gedraai aan de wijzers. Wat is de stand van zaken?
Is het einde van zomer- en wintertijd nu echt nabij?
Al sinds de jaren zeventig verzetten we twee keer per jaar de klok. Oorspronkelijk was dit bedoeld om energie te besparen. Maar omdat dit effect nauwelijks meetbaar is wil 'Europa' ermee stoppen. Een argument hiervoor is ook dat het bioritme bij veel mensen verstoord raakt door de wisselende tijden. In 2018 verraste de Europese Commissie de Europese landen met het plan om de zomer- en wintertijd te schrappen per 2019. Daar waren de EU-landen niet meteen klaar voor, dus is er tijd gekocht.
Beslist Europa of beslissen de landen zelf?
Vorig jaar heeft een meerderheid van het Europees Parlement besloten dat het onderwerp in 2021 opnieuw op de agenda komt te staan. De EU-lidstaten mogen zelf uitmaken of zij permanent op zomer- of wintertijd overschakelen. Landen kunnen ook besluiten om alles te laten zoals het is.
Het gevaar ligt op de loer dat er binnen Europa een ratjetoe ontstaat aan tijdzones. Om dat te voorkomen heeft het parlement meteen maar een ‘uitstelclausule’ aangenomen. Bij te veel verschillen tussen landen wordt het wijzigen van de tijd uitgesteld, totdat er voldoende eenheid is.
Waar staat Nederland?
Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft over dit onderwerp in 2018 een peiling laten doen onder Nederlanders: 24 procent wil alles bij het oude laten. 27 procent kiest voor de zomertijd. De meeste mensen, 41 procent, hebben een voorkeur voor de wintertijd. Ook heeft de minister tal van partijen geraadpleegd, waaronder het RIVM, ICT-specialisten en het bedrijfsleven. Daaruit is nog geen voorkeur voor een bepaalde tijdsvariant naar voren gekomen.
Wat doen de buren?
Het kabinet wil dat ons land in de pas blijft lopen met de buurlanden. De Nederlandse inzet is een geharmoniseerd tijdsysteem, vooral met onze naburige landen (België, Luxemburg, Duitsland en Frankrijk). Zij hebben, net als Nederland, nog geen formeel standpunt ingenomen. Verder is de Europese Commissie gevraagd om eens grondig de effecten van een wijziging van de zomer- en wintertijd te onderzoeken. Bij zoveel onduidelijkheid kan het dus nog wel even duren voordat er een definitieve beslissing valt. Tot het zover is, blijf je dus gewoon nog twee keer per jaar de wijzers verzetten. Om te beginnen zaterdagnacht, want dan is het weer de start van de zomertijd!