Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Stoppen sirenes slecht voor 75-plussers'

24-03-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
oude-vrouw_08.jpg
Vooral voor 75-plussers is het nadelig als de sirenes niet meer iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur bij wijze van test gaan loeien. Binnenkort maken de veiligheidsregio’s bekend wanneer het alarm bij rampen kan worden vervangen door een alarmering via social media, NL-alert, radio, websites en sms'jes van de overheid.
,,75-plussers hebben vaak geen internet’’, zegt een woordvoerster van het fonds. Volgens de ouderenbond ANBO zijn er tegenwoordig wel degelijke een heleboel ouderen die internet en een smartphone hebben.
Gevolgen kwetsbare ouderen
Het Nationaal Ouderenfonds vindt het ontoelaatbaar dat de gevolgen voor de kwetsbare ouderen niet worden meegenomen in zo’n beslissing. Daarom pleit het fonds voor het behoud van de sirene. ,,Die is voldoende hoorbaar voor mensen die niet stokdoof zijn’’, aldus de woordvoerster. Van de 75-plussers heeft 83 procent geen ervaring met internet. Van hen heeft zelfs 54 procent nog nooit een computer gebruikt.
Inhaalslag
De ANBO benadrukt dat ouderen niet zielig zijn, maar dat er de laatste jaren onder hen een enorme inhaalslag is gemaakt in het gebruik van internet en de sociale media. Driekwart van de ouderen zit tegenwoordig op internet, meent hij. ,,Wij hebben het idee dat het verdwijnen van de sirenes niet echt een probleem gaat worden’’, aldus de woordvoerder van de ANBO. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!