Kassa

Stoplicht gaat sneller op groen als meer mensen wachten

22-09-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
stoplicht 930x520
In de gemeente Rotterdam worden slimme stoplichten getest, die eerder op groen springen als er veel mensen wachten. Dit vertelt wethouder Pex Langenberg aan de NOS.
Bolletjes
Op het kruispunt van Blaak en de Coolsingel is het vrijwel altijd druk. Op de stoplichten van dit kruispunt zijn nu speciale bolletjes geplaatst, die een warmtesensor hebben. Hierdoor kan er geregistreerd hoeveel mensen er bij het stoplicht aan het wachten zijn.
Auto
Hoe meer mensen er bij het stoplicht aan het wachten zijn, hoe sneller het stoplicht op groen springt, concludeert Langenberg. Dit betekent volgens hem niet dat automobilisten langer hoeven te wachten. Hij zegt dat een automobilist misschien ietsje langer rood heeft, maar dit gaat zeker geen minuten duren.
Afhankelijk van de drukte kan de wachttijd tussen de dertig en vijftig procent afnemen. De warmtesensor is tot nu toe alleen op het kruispunt van Blaak en Coolsingel in gebruik. Mocht het een succes zijn, dan komen er meer punten in Rotterdam.
Regensensor
In Rotterdam wordt al langer gewerkt om het comfort van fietsers te verbeteren. Zo is er op een ander kruispunt de regensensor, waardoor fietsers eerder door kunnen rijden wanneer het regent. Op deze manier hoopt Langenberg de bewoners te overtuigen vaker de fiets te pakken dan de auto.
Bron: NOS
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

mjklugt
mjklugt23 sep. 2016 - 13:47

Als het kan gebruik dan het woord verkeerslicht. Want groen is geen stoplicht en oranje ook niet.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!