Kassa

'Stop met label Excellente School'

  •  
17-03-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
117 keer bekeken
  •  
930x520_school
Voorzitter Paul Rosenmöller van de VO-raad, de sectororganisatie voor het voortgezet onderwijs, vindt dat het predicaat 'Excellente School' een vertekend beeld geeft en verwarring schept. Het suggereert ten onrechte dat het onderwijs op scholen met het label beter is dan op scholen die het niet hebben, zo stelt Rosenmöller vanavond in Kassa.
Eén onderdeel
Sinds 2012 kunnen scholen in Nederland in het basis- en het voortgezet onderwijs het predicaat 'Excellente School' krijgen. De school hoeft maar in één onderdeel te excelleren om het label aan te vragen bij de Inspectie van het Onderwijs. Als een onafhankelijke jury van onderwijsdeskundigen positief oordeelt mag de school zich drie jaar lang excellent noemen. Maar scholen die geen aanvraag doen kunnen even goed of zelfs beter presteren. Die kritiek wordt in toenemende mate in de onderwijswereld gehoord.
Concurrentie tussen scholen
Volgens Rosenmöller is het geven van ‘Michelinsterren in het onderwijs’ absoluut geen taak van de Inspectie van het Onderwijs. De onderverdeling in excellente en niet-excellente scholen zou daarnaast de concurrentie tussen scholen bevorderen, wat volgens Rosenmöller helemaal niet de bedoeling moet zijn. Ook de Algemene Vereniging van Schoolleiders (AVS) is tegen het predicaat. “Ik denk dat de inspectie vooral zijn rol als inspectie moet pakken. Waarderen of een school voldoet aan de basiskwaliteit, aan de wetgeving en alle andere predicaten moet de inspectie vooral aan de sector overlaten", stelt AVS-voorzitter Petra van Haren.
Ondanks de kritiek gaat de onderwijsinspectie door met het uitdelen van de predicaten. "Als ik zie welke resultaten het predicaat oplevert en hoeveel inzicht het ons geeft in wat goed onderwijs nu precies is, ook voor ouders en leerlingen, denk ik absoluut niet dat je hier mee moet stoppen. Want er moet echt betere kwaliteit in het onderwijs zichtbaar worden", aldus Monique Vogelzang, Inspecteur-generaal van het Onderwijs.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

TonHome
TonHome18 mrt. 2018 - 14:06

Het taal gebruik van de inspecteur generaal Monique Vogelzang is niet een inspecteur waardig.De zinnen opvullen met 'zeg maar' vind ik niet kunnen bij zo'n functie. 

zeetj
zeetj18 mrt. 2018 - 8:40

lekker stompzinnig geklets Monique Vogelzang over jullie tunelvisie

Anonymous
Anonymous17 mrt. 2018 - 19:57

Nou, ik heb nog wel wat aanvullingen over de excellentie van een specifieke school..de redactie mag contact opnemen hoor. Het predikaat is inderdaad een promotie middel, helaas is de dagelijkse praktijk weerbarstiger

MH uneken
MH uneken17 mrt. 2018 - 19:42

Juist, maar helaas, het ministerie kiest ervoor om in de tunnelvisie te blijven......jammer. Je zou toch denken dat ze na al die jaren wat geleerd hadden van “wie is de mol”

tabakjewentele
tabakjewentele17 mrt. 2018 - 19:40

Gratis reclame voor oplichters. Sorry redactie, die vrouw had afgebrand moeten worden.

jans15
jans1517 mrt. 2018 - 19:39

de inspectie valt niet eens op dat een school in twee jaar van donker groen naar donkerrood gaat met alle gevolgen van dien en de leerlingen een achterstand van drie jaar hebben Bassisschool

jufmdb
jufmdb17 mrt. 2018 - 19:37

Helaas kijkt de inspectie ook niet naar het soort zorgleerlingen die de school heeft, ook al is de inspectie weer zelfvoldaan. 

jans15
jans1517 mrt. 2018 - 19:25

de inspectie doet maar wat en inspecteert niet waar het voor is

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!