Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Stof in fruit helpt tegen leukemie

28-01-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
73 keer bekeken
  •  
appels_01.jpg
Apigenin, een stof die voorkomt in onder meer appels, druiven en peterselie, blijkt de groei van twee typen leukemiecellen tegen te gaan. De stof heeft echter een keerzijde: ze zou ook verantwoordelijk zijn voor het resistent worden van leukemiecellen tegen chemotherapie. Dat blijkt uit onderzoek onder leiding van celbioloog Maikel Peppelenbosch van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Dat maakte het UMCG donderdag bekend.
Volgens Peppelenbosch bewijst zijn ontdekking dat het eten van groente en fruit een beschermend effect heeft op het ontstaan van kanker. Apigenin zorgt ervoor dat leukemie minder snel groeit. ,,Het vermindert namelijk de overlevingskansen van cellen in twee cellijnen die lijken op respectievelijk myeloïde en erythroïde leukemiecellen'', aldus de onderzoeker.
Aan de andere kant vermindert apigenin het effect van het bekende chemotherapiemedicijn vincristine in leukemiecellen. De onderzoekers raden leukemiepatiënten af om grote hoeveelheden capsules met apigenin te slikken. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!