NPO
Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Stints verboden op de openbare weg

2 okt 2018
  •  
leestijd 2 minuten
stint 930 520
Stints mogen voorlopig niet meer de weg op omdat er twijfels zijn over de veiligheid. Er kunnen zich problemen met de remmen en het gas voordoen. Ook zijn technische veranderingen aan de elektrische bolderkar niet doorgegeven aan het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
Volgens voorlopig onderzoek naar de Stint van Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), politie en NFI heeft de wagen ,,potentiële veiligheidsrisico's". Daarop besloot minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) de kar maandag uit voorzorg te verbieden op de openbare weg, in afwachting van de afronding van de onderzoeken.

Ongeval in Oss

Op 20 september kwamen in Oss vier kinderen van een voorschoolse opvang om het leven toen de Stint waarin zij zaten met een trein in botsing kwam. De begeleidster en een meisje van elf raakten zwaargewond. De oorzaak van dat ongeval wordt nog onderzocht.

Gebreken na de eerste testen

Uit de eerste testen blijkt dat de kar door een onderbreking of verstoring in het stroomsysteem naar de maximale snelheid kan gaan. De bestuurder kan de snelheid dan niet meer regelen met de gashandel. Verder kan de gasveer afbreken en blijkt de handrem in bepaalde gevallen niet krachtig genoeg om de wagen stoppen.

Niet bereid om terug te roepen

Deze eerste bevindingen zijn dit weekeinde met de fabrikant van de Stints besproken. Die bleek niet bereid te zijn tot een terugroepactie. Ook wilde hij de Stints niet (laten) stilzetten, ondanks aandringen van de ILT. De Stints worden veel gehuurd of geleased door kinderdagverblijven.

Drama

,,Vervoerstechnisch gewoon een drama. Voor kinderdagverblijven, vervoersbedrijven en ook wel een beetje voor ons", reageerde Edwin Renzen, de fabrikant van de stints, in EenVandaag. ,,Dit gaat een beetje te snel, we hadden ook met experts door kunnen praten. Maar daar wilden ze niet naar luisteren. Dit is de beslissing: het is zoals het is.''

Veiligheid voorop

,,De veiligheid moet voorop staan. Daarom heb ik dit besluit genomen", aldus Van Nieuwenhuizen. Ze snapt dat het ,,ingrijpende besluit" voor problemen bij kinderdagverblijven kan zorgen. Verscheidene grote organisaties van kinderdagverblijven besloten na het drama in Oss de Stint hangende het onderzoek niet meer te gebruiken. ANP

Meer over:

, , , , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!