Kassa

Stinkt je vaatwasser? Met deze tips neutraliseer je de vieze geur

28-10-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
30623 keer bekeken
  •  
vaatwasser afwasmachine 1127

Is het raar dat je afwasmachine na verloop van tijd gaat stinken? Niet als je bedenkt dat er heel wat viezigheid door de binnenruimte van de machine is gegaan. Na iedere draaibeurt kunnen restanten van vettige etensresten of het vaatwastablet zich afzetten in de vaatwasser. Hoe ga je de stank te lijf en zorg je ervoor dat je pannen, bestek, glazen en borden blinkend schoon uit de afwasmachine komen?

Als je vaatwasser flink stinkt, vraag je misschien ook af of alles wel zo fris en schoon eruit komt. Bij zo'n kwalijke geur is het tijd om in actie te komen. Maar waar komt die vervelende stank vandaan?

Wat kan die vieze geur veroorzaken?

Ten eerste kan stilstaand water de oorzaak zijn van stank in de vaatwasser. In een klein restje water kunnen zich al bacteriën en schimmels verzamelen, die een vieze geur verspreiden.

Hetzelfde kan gebeuren als je de deur van de vaatwasser langere tijd dicht laat, als je een tijdje weg bent of als je de machine een aantal dagen niet gebruikt. Achtergebleven deeltjes kunnen dan gaan rotten en stinken. Doe je de deur weer open na enige tijd, dan walmt de vieze lucht je tegemoet.

Verder kunnen voedselresten zich ophopen in het afvoerfilter, de afvoerslang, de sproeiarmen of elders in de vaatwasser. Na verloop van tijd kunnen deze resten een onaangename geur verspreiden. Gelukkig maak je in een paar eenvoudige stappen je stinkende vaatwasser schoon.

Schoonmaaktip 1 - Reinig het afvoerfilter

Als je stofzuiger slecht zuigt en stinkt, doet het reinigen of vervangen van het filter wonderen. Hetzelfde principe geldt voor een vaatwasser. De meest voorkomende oorzaak van vaatwasserluchtjes is een verstopt geraakt afvoerfilter. Dit vind je in de meeste modellen onder in de machine.  

Verwijder het filter en reinig het grondig met behulp van warm water, een schoonmaakmiddel en een borstel. Kijk even goed of de afvoer vrij is van smurrie, voordat je het afvoerfilter weer terugplaatst.

Is het vaatwasfilter al oud en werkt het niet meer optimaal? Kijk dan of je er een nieuwe in kunt zetten.

Schoonmaaktip 2 - Reinig de sproeiarmen

Komt het glaswerk en de vaat niet meer zo blinkend schoon uit de afwasmachine? En heb je ook nog eens last van vieze geurtjes? Vergeet dan de sproeiarmen niet. Die kunnen ook maar zo de bron van het kwaad zijn. De gaatjes in de sproeiarmen, onder en/of boven, kunnen verstopt raken. De vaatwasser werkt dan niet meer optimaal en dat bevordert weer het achterblijven van vettige resten.

Vaak kunnen de armen verwijderd worden (lees de gebruiksaanwijzing als je niet weet hoe dat moet, om schade te voorkomen) zodat je ze eenvoudig kunt schoonmaken. Dit kan net als bij het afvoerfilter met heet water, een borstel en een schoonmaakmiddel. Kijk voordat je de armen terugzet of alle gaatjes weer vrij zijn.

Schoonmaaktip 3 - Maak de binnenkant schoon

Wil je het reinigen van de vaatwasser grondig aanpakken? Vergeet dan de deurrubbers, wanden en laadrekken niet. Ook daarop kunnen zich op bepaalde plekken zeep- en etensresten nestelen, waardoor er een ideaal klimaat ontstaat voor schimmels, bacteriën en... stank.

Schrob alles goed af met een warm sopje en maak het na afloop droog met een doek. 

Schoonmaaktip 4 - Reinig een lege vaatwasser met soda en schoonmaakazijn

Gebruik je de vaatwasser intensief? Dan helpt het om de machine eens in de twee maanden een reinigingsdraaibeurt te geven, zonder vieze vaat erin. Doe daarvoor een schepje soda in het zeepvak, waar normaliter het vaatwastablet in moet. Giet ook wat schoonmaakazijn op de bodem van de lege vaatwasser.

Kies vervolgens het heetste programma en zet de machine aan. Dit is meteen een goede manier om de afvoerslang schoon te houden en je verkleint de kans op het ontstaan van vieze vaatwasserluchtjes.   

Stinkt de afvoer in je keuken?

Het kan weleens voorkomen dat niet de afwasmachine, maar de afvoer in je keuken stinkt. Ook heel vervelend natuurlijk. Wat veroorzaakt die penetrante, allesoverheersende rioollucht? En hoe kom je weer van die stank af? Daarover lees je meer in dit artikel:

Bronnen: Tefal, Mollymaid, Vaatwasser-info

Kassa-forum Vraag & Beantwoord

Heb jij een vraag over je vaatwasser, wasmachine of een ander huishoudelijk apparaat? Stel deze dan hier op Kassa's Vraag & Beantwoord! Heb je zelf kennis over een bepaald onderwerp? Help anderen op weg en beantwoord vragen op ons forum! 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

vermp00
vermp0027 jul. 2023 - 7:18

Alle tips hier en op internet ten spijt. Je krijgt de stank niet weg. Vooral nieuwe vaatwassers hebben er last van. Oorzaak? Wij consumenten worden weer opgelicht. Vaatwassers zijn zogenaamd zuiniger. Dat is niet echt waar. De vaatwassers worden niet meer zo heet. Gevolgen: sneller verstopte afvoer en nare luchtjes want vet en andere resten lossen niet goed meer op. Wat ons uiteindelijk van de vieze lucht afhielp was een product met de naam Clean & Care recommended by AEG Electrolux Zanussi. Wij kochten het bij Expert. Waar ook deze geweldig tip van kregen. Alle stank is weg.

Moos59
Moos593 nov. 2022 - 16:24

Dus de vaatwasser maakt alleen de vaat schoon, niet de binnenkant van de vaatwasser? Beetje vreemd dit.

Jan_Koll
Jan_Koll28 okt. 2022 - 11:14

Soms kunnen die vieze geurtjes ook ontstaan als je consequent te weinig of verkeerd vaatwasmiddel gebruikt. Ik gebruik al meer dan 50 jaar een vaatwasmachine (echtgenote en ik werkten bij AEG op de afdeling die o.m vaatwasmachines op de markt bracht, vandaar) en heb dit nog nooit meegemaakt. Wat ik nooit doe is van die combimiddelen zakjes/capsules/tabletten gebruiken maar gewoon vaatwasmiddel (en wel het goedkoopste middel dat verkrijgbaar is, nu bij Jumbo 3 kg "Vaatwaspoeder", fles voor €8,49) plus naspoelmiddel (ook het goedkoopste van Jumbo of AH, want die zijn hetzelfde) en regeneratiezout. Wel zorg ik altijd dat de zwaarste vervuiling van de in de machine geplaatste borden, pannen etc. is afgespoeld. Zeker, nu ik als weduwnaar alleen ben, de machine maar een keer of twee in de week draait is dat (licht!) voorspoelen onder de kraan zeker aan te raden. Wel merk ik dat de techniek enorm vooruit is gegaan want de oude machine (was 17 jaar) raakte recent de defect en is kort geleden vervangen door een nieuw exemplaar. Dat neemt veel minder energie en was veel schoner dan ik gewend was.

1 Reactie
Keesje39
Keesje3930 okt. 2022 - 9:03

Beste Jan Koll, In plaats van afspoelen kun je beter het ergste vuil wat wegwrijven met keukenpapier. Dat spaart water en bovendien moeten de enzymen in het wasmiddel zich aan het vuil kunnen hechten. Dat heb ik ergens gelezen, controleren kan ik het niet.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!