Kassa

Consumentenbond: Stijging zorgpremies kan minder

  •  
12-11-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
zorgverzekering zorgkosten 930 520
De Consumentenbond blijft pleiten voor een lagere premiestijging van de zorgverzekeringen. De premieverhogingen voor volgend jaar variëren van ongeveer 4 tot 9 euro per maand. Volgens de Consumentenbond kan die stijging nog wel wat minder, omdat de ,,verzekeraars nog veel vet op de botten hebben'', aldus een woordvoerster.
Verschillende zorgverzekeraars hebben de premiestijging beperkt weten te houden door hun grote reserves aan te spreken, maar de Consumentenbond stelt op basis van eigen onderzoek dat ze nog steeds onnodig veel op de plank hebben liggen en dat de premies daarom minder hoeven te stijgen. ,,Jarenlang maakten zorgverzekeraars torenhoge winsten en hielden ze ook nog eens overdreven hoge reserves aan. Maar we vinden nog steeds dat reserves niet hoger hoeven te zijn dan wettelijk vereist. Het geld dat over is, kan en moet terug naar consumenten'', stelt directeur Bart Combée van de Consumentenbond.

3,3 miljard meer dan verplicht

De vijf grootste verzekeraars hadden volgens de Consumentenbond in 2015 3,3 miljard euro meer aan reserves dan verplicht is volgens de wet. In 2017 daalden die reserves, maar nog steeds hadden ze samen bijna 2,4 miljard euro op de plank. Achmea heeft volgens het onderzoek nog altijd de grootste pot met geld over: bijna 700 miljoen euro. CZ en VGZ volgen met overschotten van rond de 660 miljoen euro. Menzis heeft 256 miljoen euro meer in kas dan nodig en DSW 82 miljoen euro.

'Ideale verzekeraar pot geen hoge reserves op'

,,Een ideale verzekeraar pot geen onnodig hoge reserves op, heeft een lage premie en een efficiënte bedrijfsvoering'', vindt de Consumentenbond. 

Hoogste premie per verzekerde

Vooral Anderzorg, dat onder het Menzis concern valt, scoort op alle drie de criteria goed. Avero Achmea presteert hierop gemiddeld genomen het slechtst. Deze verzekeraar doet weinig om de premies te verlagen, heeft veel reserves, bijna de hoogste premie per verzekerde en maakt hoge kosten voor personeel, huisvesting en reclame. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (26)

srkooy
srkooy13 nov. 2018 - 10:20

De hele privatisering is een sof van jewelste. Ziekenhuizen kunnen zomaar omvallen Concurrentie zeiden ze destijds. Kijk eens naar de Posterijen. Is niets meer van overgebleven. Dan de toevallig niet-geprivatiseerde Belastingdienst is dankzij Pinokkio één grote klerezooi, de Politie en de Zorg (wel geprivatiseerd) idem.Alles dankzij het stemgedrag van  de inwoners van Nederland. Eigen schuld dikke bult. Maar Den Haag gaat tóch haar gang hoe jij ook hebt gestemd. Kijk maar naar Rutte met zijn valse lach die heel Nederland belazert met de Dividendkwestie. Gaat tóch naar de bedrijven. Is immers VVD'er !!!!!!! Het is nu: de armen armer en de rijken - zelfs relatief - rijker. We moeten opstaan tegen dit zooitje. Anders gebeurt er niets !

srkooy
srkooy13 nov. 2018 - 10:09

Nee Bonte Specht Eigen Risico is wat anders dan het Geneesmiddelensysteem. Staan volledig los van elkaar. Zó lees ik dat 

srkooy
srkooy13 nov. 2018 - 10:07

Ik begrijp dat het z.g. Geneesmiddelenvergoedingssysteem bepaalt of jij een deel of het geheel extra - bovenop jouw eigen risico - moet betalen als de door jouw gebruikte geneesmiddelen boven de gemiddelde prijs van een aantal landen om ons heen komt. Dat zijn BeNeLux en Noorwegen v.z.v. mij bekend. Dus jouw eigen risico van € 385 is niet heilig. "Den Haag" heeft ons voor de zoveelste keer belazerd mits ik het verhaal goed heb begrepen. In principe zou je dus op een bedrag kunnen uitkomen van € 585,= !!!

Bonte Specht
Bonte Specht12 nov. 2018 - 19:10

Hoe zit dat nu met de eigen bijdrage met betrekking tot de vergoeding voor medicijnen? Ik begrijp dat ik volgend jaar tot €250,- vergoeding heb op medicijnen.Maar medicijnen vallen toch onder het eigen risico.Dat is mij niet duidelijk.

latevogel
latevogel12 nov. 2018 - 18:08

Wel, leuk onderwerp voor Kassa! In december een uitzending besteden aan de zorgverzekeraars, de stijgingen en de vergelijkingen.Dus wat is de stijging, cq daling van de premie in het volgende jaar voor alleenstaanden, 2 persoonshuishoudens en met kinderen erbij.U kunt zo voor velen die dit zelf moeilijk kunnen overzien, een hulp zijn voor de beslissing wat men moet doen in het nieuwe jaar.Blijven of overstappen?

aadjepiraatje
aadjepiraatje12 nov. 2018 - 17:39

Dit jaar voor het laatst een collectieve verzekering via mijn vakbond en Menzis omdat de bond het met Menzis niet eens kon worden over voortzetting en voorwaarden. Gevolg: Premie voor 2 personen met € 26,47 per maand omhoog bij gelijkblijvende dekking. Dus collectieve verzekeringen zijn NIET altijd nadeliger.

1 Reactie
bharmsen
bharmsen12 nov. 2018 - 17:58

Je kunt natuurlijk elders zoeken je zit er niet aan vast.

pk49
pk4912 nov. 2018 - 17:26

er zou een consumentenstaking moeten komen. Collectief weigeren de verhoogde premie te betalen. Het zal er wel nooit van komen, maar toch, een mooie gedachte om de zakkenvullende zorgbedrijven tot nadenken te dwingen.

koel41
koel4112 nov. 2018 - 16:17

Z&Zekerheic 240 euro omhoog per maand. Mijn vrouw verleden week gevallen met de fiets. Er ging een pleister op de wonden een verbaandje ofze deze even wilde betalen. Ze had geen geld bij zich toen ging het op rekening.Wat een zooitje, ieder jaar meer betalen en je krijgt ieder jaar minder vergoed. Zelf gebruikte ikk een middel dat ook niet meer wordt vergoed, betaal ik zelf 10euro voor,in de ziekenfonds koste het 21 euroZe rommelen maar raak die honden, het is een grote dievenbende

honda98
honda9812 nov. 2018 - 15:26

zorg en zeker heid maakt het wel heel erg bond ik betaal nu 134.35 per maand en met januari 144.40 per maand.en de medicijnen betaal ik zelf.ik vraag me nog steeds af waarom dan een zorg verzekering zo duur moet wezen.zieken huizen gaan faliet dit heef ook te maken met die dure zorg verzekeringen.en dan maar zeggen dat we er volgend jaar op voor uit gaan. mooi niet !!

gypsyjoy
gypsyjoy12 nov. 2018 - 15:25

...hoezo...omvallende ziekenhuizen.....??.....SCHAAM U verzekeraars!!!!!. PUNT.

paul van baak
paul van baak12 nov. 2018 - 15:16

Net gekregen van Zorg&Zekerheid met een premie verhoging van €9,50 pp

1 Reactie
latevogel
latevogel12 nov. 2018 - 18:04

U kunt overstappen, goed de premies en het aanbod bekijken!

krister
krister12 nov. 2018 - 14:26

Net bericht gekregen van Zilveren Kruis. 9,25 euro meer per maand. Dat is wel met aanvullende dekking, maar relatief best hoog.

fairman
fairman12 nov. 2018 - 13:59

Balest e.a   =    Wie zijn die aandeelhouders?   Wat verdienen die managers?   Hoe kunnen de premies omlaag?Graag wat informatie, zodat ik ook (met kennis van zaken) mee kan praten.

stoethaspel
stoethaspel12 nov. 2018 - 13:27

Hallo Balest, helemaal mee eens, en wat ook zo krom is , dat nieuwbouw/verbouw aan zorginstellingen /ziekenhuizen OOK wordt betaalt uit de zorgverzekeringspot en dit kost vele honderden miljoenen. Ik vindt, wij betalen ons al scheel aan alle belastingen die er zijn in Nederland, dat deze kosten door de overheid dienen te worden betaalt. Dan ben ik er van overtuigt dat de premie niet verhoogd hoeft te worden en misschien wel verlaagd.  Derhalve heb ik heel sterk het vermoeden dat de hele invoering van het nieuwe zorgstelsel een ordinaire bezuiniging is om maar onder dit soort uitgaven uit te komen.  

labra
labra12 nov. 2018 - 13:22

zilveren kruis verhoging € 10 per maand SCHANDALIG

Balest
Balest12 nov. 2018 - 12:56

Het is verschrikkelijk die automatische jaarlijkse verhogingen. Wordt het niet tijd om een massale staking uit te roepen voor het betalen van de premies. Wij worden gegijzeld door de zorgverzekeraars. Laten wij met zijn allen de premiebetaling stopzetten. Wie doet er mee?

1 Reactie
tenormin
tenormin13 nov. 2018 - 18:56

Ik wil wel meedoen "geen premiebetaling", maar betaalt u dan de deurwaarder die op de stoep staat?

lady100
lady10012 nov. 2018 - 12:38

Het is niet bevatten dat Avero Achmea de premies per verzekerde behoorlijk verhoogd geld word uitgegeven aan dure huisvesting, personeel en reclame het beste is 1 Nationaal Zorgverzekering moet komen marktwerking is failliet zorgverzekeringen hebben teveel macht gekregen.

bharmsen
bharmsen12 nov. 2018 - 12:38

Toch vervelend voor de consumenten dat ze niet luisteren en de zorgpremies gewoon verhogen gaan ze nu procederen???

2 Reacties
Balest
Balest12 nov. 2018 - 13:01

Neen, de zorgverzekeraars gijzelen de premiebetalers. Zij bepalen hoe de gezondheidszorg wordt geregeld.Het is ook voor het gekke dat er ziekenhuizen failiet raken en dat is de schuld van de zorgverzekeraars.De premies moeten verlaagd worden. En er moeten minder ziekenhuismanagers komen en minder buacratie.

dekater
dekater12 nov. 2018 - 13:07

minder managers dat gaat niet,daar zorgen ze zelf wel voor

aad van oldenbarneveld
aad van oldenbarneveld12 nov. 2018 - 12:36

Ze zijn niet  voor de zorg maar alleen voor de eigen portefeuille,en RUTTE vind het best zo want die profiteert er ook van. 

2 Reacties
simon55
simon5512 nov. 2018 - 12:41

Het zal ze n "zorg zijn "

Balest
Balest12 nov. 2018 - 13:03

Het geld van de premies komt niet ten goede aan de gebruikers van de zorg. Grotendeels verdwijnt het geld in de zakken van de managers en aandeelhouders van de verzekeraars...

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!