Kassa

Stijging vaste lasten: de inflatie hakt er nog steeds flink in

theme-icon
Geld
  •  
13-09-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5008 keer bekeken
  •  
vaste lasten

De door inflatie gestegen prijzen blijven huishoudens parten spelen. De hoogte van de vaste lasten baart meer dan de helft van de Nederlanders zorgen, blijkt uit onderzoek van prijsvergelijker Pricewise.

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) verwachtte in januari dat het financieel gezien voor de meeste huishoudens een jaar van op adem komen zou worden, maar tot nu toe gaat de gemiddelde koopkracht van de Nederlanders achteruit met 1,1 procent, aldus Pricewise. Daarnaast verwacht het Centraal Planbureau (CPB) dat de inflatie dit jaar en in 2024 op een relatief hoog niveau zal blijven van respectievelijk 3,9 procent en 3,8 procent.

Dure brandstof en zorgen over energierekening

"De inflatie ligt nu weliswaar 3 procent, maar deze hakt er nog steeds flink in", zegt directeur Hans de Kok van Pricewise. De benzineprijzen zijn volgens hem sinds afgelopen zomer weer enorm gestegen en Nederlanders maken zich al maanden zorgen over de energierekening. "De zomer drukte de energiekosten, maar langzaam komt de winter er weer aan en aan het einde van het jaar vervalt het prijsplafond. Velen weten nog niet wat dat voor hen gaat betekenen", aldus De Kok.

Onvermijdelijke betaalproblemen

Het Nibud geeft daarnaast aan dat het zichtbaar is dat veel Nederlanders gebukt gaan onder de hoge vaste lasten en stijgende uitgaven. Een derde van de huishoudens ontvangt betalingsherinneringen, 21 procent heeft een betalingsregeling getroffen en 10 procent van de huishoudens heeft een voorschot op het salaris gevraagd. Maar liefst 28 procent van de te laat betaalde rekeningen zijn afkomstig van de zorgverzekering en 27 procent van de energierekening.

Besparen

Het is volgens De Kok nu belangrijker dan ooit om te besparen op de vaste lasten. Naast de energierekening geldt dat volgens hem ook voor andere vaste lasten zoals internet, tv en (zorg)verzekeringen. ANP

Thema's:

theme-icon
Geld
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (16)

t.de.jager
t.de.jager20 sep. 2023 - 9:38

Asiel bij binnenkomst meteen laten betalen voor kost en woning. Zo niet terug naar noord-afrika.

1 Reactie
JannyBoe
JannyBoe21 sep. 2023 - 6:46

Dat willen ze vast met alle plezier betalen. Ze krijgen alleen maximaal € 60 per week voor eten, kleding en zakgeld voor andere uitgaven. Dat gaat niet lukken dus. En het heeft ook helemaal niks te maken met de stijgende inflatie.

rinuszwam
rinuszwam17 sep. 2023 - 7:45

Het blijkt weer dat het Financieel en Economisch systeem per definitie onrechtvaardig werkt , waardoor juist de zwakkeren altijd te dupe zijn en worden !! De rijken machthebbers hebben het , juist in dit systeem altijd voor het zeggen ! met name de invloed vanuit het grote bedrijfsleven o.a. naar de politiek ! De gewone Burgers kunnen het in dit systeem schudden !!

Geboren Amsterdammer
Geboren Amsterdammer14 sep. 2023 - 1:09

Sinds de invoering van de Euro wordt alles steeds duurder. Wij moeten denken om uit de Europese Unie te stappen, eventueel met behoudt van de Euro, naast de Gulden of Engelse Pond .

2 Reacties
@qwerty@
@qwerty@14 sep. 2023 - 9:03

Vanaf de eerste Euro dag, kon je al zien dat er misbruik van gemaakt was, maar ja, dat mag gewoon.

JannyBoe
JannyBoe15 sep. 2023 - 6:37

Hier een interessant artikel over of alles nu wel of niet duurder geworden is sinds de invoer van de euro https://www.rtlnieuws.nl/economie/life/artikel/4536166/de-euro-heeft-alles-duurder-gemaakt-gulden-terug

AvR21057
AvR2105713 sep. 2023 - 15:50

Het moet gewoon eens stoppen met de maandelijkse lasten die elk jaar stijgen. Het huis waar je in woont is al minimaal 3x terugverdiend. De commercie moet uit de zorg en geprivatiseerde bedrijven als de post, energie en het OV moeten terug naar de staat. En waar niet de jaarlijkse steeds hogere winsten in de zakken van de aandeelhouders verdwijnen. Ga nu ook eindelijk eens de belasting innen die bedrijven horen te betalen en schrap de duistere dealtjes die ze maken met de belastingdienst. Legaliseert de drugs met een flinke accijns er op en kom nu eens voor je inwoners op ipv ze aan buitenlandse gokbedrijven uit te leveren en waar wij de gokverslaving mogen gaan betalen.

2 Reacties
@qwerty@
@qwerty@14 sep. 2023 - 9:06

Dat is heel goed uitgesproken, let dus op waarop we gaan stemmen. Wil niet zeggen dat alles goed komt, maar het kan wel veel beter.

rinuszwam
rinuszwam17 sep. 2023 - 7:53

Terug naar een fatsoenlijk zorg , zonder eigen risico! Terug naar het systeem van Ziekenfondsen Juist het huidige zg zorgstelsel veroorzaakt veel financiële ellende , juist voor de gewone Burgers !!

gerardvantol
gerardvantol13 sep. 2023 - 14:35

[edit, redactie. Houd het s.v.p. vriendelijke en inhoudelijk als je reageert.]

 (Bewerkt door redactie)
1 Reactie
rinuszwam
rinuszwam17 sep. 2023 - 7:55

Wij, mn de gewone burgers worden al jaren belazerd o.a. met dit huidige zorgsysteem!!

guust flater
guust flater13 sep. 2023 - 12:35

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

averham
averham13 sep. 2023 - 11:48

Ik snap best dat de olie prijzen omhoog of omlaag gaan maar ik snap niet dat een demissionaire regering nu al kan besluiten om de accijns bijv. op benzine in januari kan verhogen met meer dan 20%. Het duurste in heel Europa misschien Wereld ? Nederland is heel rijk, wij hebben het zo goed !!!! Wel koploper met voedsel banken.

nomennescio
nomennescio13 sep. 2023 - 11:46

Zes klassen lagere school zijn ruim voldoende om te begrijpen dat, als de lasten blijven stijgen en de lonen niet worden verhoogd veel huishoudens in betalingsproblemen komen. Den Haag, Ja toch, niet dan?

3 Reacties
@qwerty@
@qwerty@13 sep. 2023 - 13:29

Nou ja, als de lonen stijgen, gaan de prijzen natuurlijk ook weer stijgen. De kostprijs wordt dan toch hoger ? En DAT wordt weer doorberekend en dan moeten de lonen weer omhoog. Kip ei / ei kip.

JannyBoe
JannyBoe13 sep. 2023 - 13:34

Die lonen die moeten stijgen is iets tussen werkgevers en werknemers. In 2022 hebben die al behoorlijk werk gemaakt van loonstijgingen. Gelukkig maar. Dat zal ongetwijfeld nog een vervolg krijgen als de inflatie maar blijft stijgen.

Geboren Amsterdammer
Geboren Amsterdammer14 sep. 2023 - 1:16

Het is nu een zorgelijke economische situatie in Nederland : grote bedrijven vallen om ,zoals Big Bazaar. Ik wilde laatst een patatje halen in de snackbar: € 4,-......🤑 Ik heb maar weer een zak patat gehaald uit de diepvries voor in de airfryer ..... Komt er een einde aan deze vicieuze cirkel van prijsstijgingen?