Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Stijging huidkankerpatiënten moet tegengegaan worden

29-10-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
huid 1127
Het aantal patiënten met huidkanker stijgt snel en zal blijven stijgen. Het is de meest voorkomende kankersoort in ons land. Elk jaar komen er 70.000 nieuwe patiënten bij. Om de impact van de ziekte te verminderen is een nationaal plan van aanpak nodig, stelt het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).

Efficiëntere inrichting van de zorg

Het centrum komt met een uitvoerig rapport, dat cijfers sinds 2016 bevat van ziekenhuizen, zelfstandige behandelcentra en huisartsenpraktijken. Het groeiende aantal nieuwe patiënten drukt zwaar op de gezondheidszorg, stelt het IKNL. Het centrum pleit voor efficiëntere inrichting van de zorg, door onder andere betere samenwerking tussen dermatologen en huisartsen.

Veelvoorkomende diagnoses huidkanker

De meeste diagnoses huidkanker zijn basaalcelcarcinoom (een kwaadaardig plekje op de huid), dat bijna nooit uitzaait. Jaarlijks zijn er 48.000 nieuwe diagnoses. Het plaveiselcarcinoom (een vorm van huidkanker die ontstaan uit cellen in de opperhuid) wordt daarna het meest vastgesteld, met meer dan 12.000 nieuwe patiënten per jaar. De kans om aan deze soorten huidkanker te overlijden is klein. Het jaarlijkse aantal diagnoses van melanoom (een vorm van huidkanker die meestal ontstaat in de pigmentcellen van de opperhuid), de gevaarlijkste vorm van huidkanker, groeit sinds 2016 niet meer.

Plan van aanpak en preventietips

Een nationaal plan van aanpak, dat verschillende vormen van preventie en ook zorgverlening bevat, moet het aantal huidkankergevallen naar beneden krijgen. Op kleine schaal kan er al het een en ander worden gedaan om het aantal nieuwe gevallen te verminderen, zoals minder blootstelling aan zon en zonnebank en het gebruik van zonnebrandcrème. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!