NPO
Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Stijging beschikbaar inkomen huishoudens

23 sep 2019
  •  
leestijd 1 minuten
geld euro 930
Het totale reëel beschikbaar inkomen van huishoudens steeg in het tweede kwartaal met 2,2 procent, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe gegevens.
Zowel de groep werknemers als de groep zelfstandigen zagen hun inkomen toenemen. De totale beloning van werknemers lag 4,7 procent hoger dan een jaar eerder, onder meer doordat het aantal banen en de gewerkte uren toenamen. Zelfstandigen zagen hun inkomen met 6,4 procent stijgen, aldus het CBS. Vooral in de landbouw nam het inkomen toe: in deze bedrijfstak zitten veel zelfstandigen.

Meer belasting en sociale premies

Huishoudens betaalden 3,5 miljard meer belasting en sociale premies, onder meer doordat de grondslag hiervoor groter werd. De hypotheekschuld nam toe met 4 miljard en bedroeg 719,7 miljard euro. Ondanks de stijging van de schuld in het afgelopen kwartaal daalt de hypotheekschuld als percentage van het bbp naar 90,8 procent, zo merkt het CBS op. Begin 2015 lag dit nog boven de 100 procent.
Het CBS benadrukt dat op basis van de gegevens geen uitspraak kan worden gedaan over de verdeling van de inkomensontwikkeling over de verschillende huishoudensgroepen. ANP

Meer over:

, , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!