Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Stijgende waterschapslasten steeds meer op het bordje van huiseigenaren

09-02-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
4955 keer bekeken
  •  
Sloot 1280

De waterschapslasten komen voor een steeds groter deel bij woningbezitters te liggen, zo meldt de Vereniging Eigen Huis (VEH). Voor agrarische bedrijven stijgen de kosten opvallend genoeg veel minder. Dat kan en moet eerlijker volgens VEH.

De lasten voor huishoudens stijgen dit jaar gemiddeld met 10 procent. Voor agrarische bedrijven stijgen de kosten met slechts 3 procent. Bij 6 van de 21 waterschappen gaan boerenbedrijven zelfs minder betalen, stelt VEH vast.

WOZ-waarde zorgt voor "oneerlijke verdeling lasten"

Inmiddels is ruim 80 procent van de opbrengst van de waterschapsbelasting afkomstig van huiseigenaren. Dat komt vooral door de stijging van de WOZ-waarde, die als basis dient voor berekening van de waterschapsbelasting. Sinds 2015 is de WOZ-waarde van woningen met 73 procent gestegen, tegenover 0,2 procent voor bedrijfspanden.

Wetsvoorstel

De belangenvereniging van huizenbezitters VEH wil dat de kosten eerlijker worden verdeeld en roept daarom de Tweede Kamer op om in te stemmen met een wetsvoorstel waarin de verschillende tarieven worden geregeld. Bron: ANP/VEH

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!