Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Stijgende vraag naar mondkapjes

07-07-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4708451.jpg
De vraag naar beschermende mondkapjes neemt toe. Dat merkt producent 3M. Vooral ziekenhuizen en bedrijven bestellen voorraden mondkapjes om klaar te zijn voor de Mexicaanse griep. Maar ook particulieren schaffen uit voorzorg kapjes aan bij drogisterijen, apotheken of bouwmarkten.
,,Onze fabrieken draaien op volle toeren, 24 uur per dag, zeven dagen per week'', aldus een woordvoerster van 3M Nederland. De vraag is verder gestegen sinds de overheid bekendmaakte dat in augustus de Mexicaanse griep al kan toeslaan in Nederland. Van schaarste is nog geen sprake, maar als die zich wel voordoet zullen ziekenhuizen voorrang krijgen boven particulieren. Volgens de woordvoerster van 3M gebeurt dat volgens richtlijnen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu RIVM.
Onlinewinkel Drogisterij.net merkte vorige maand al ,,een explosieve stijging'' van de vraag naar mondkapjes. ,,Nu de Mexicaanse griep ook ons land heeft bereikt, zijn er veel Nederlanders op zoek naar preventieve middelen om zo de kans op besmetting te minimaliseren'', aldus de internetdrogist.
Volgens 3M nemen steeds meer bedrijven voorzorgsmaatregelen om hun personeelsbestand op peil te houden als de griep epidemische vormen gaat aannemen. Ze slaan nu al mondkapjes in om zich voor te bereiden. Ziekenhuizen bestellen niet alleen massaal de kapjes, maar ook beschermingsbrillen. ,,Alles wat nat is kan het virus verspreiden'', aldus 3M.
Het RIVM kan zich de reactie van publiek en bedrijven voorstellen, maar vindt het gebruik van mondkapjes niet nodig. ,,Ze beschermen niet, niet tegen het oplopen van de griep en niet tegen het verspreiden ervan. Goede hygiëne, zoals handen wassen, is beter'', aldus een woordvoerster van het RIVM.
Bron: ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!