Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Stijgende ouderbijdrage leidt tot grote betaalproblemen
28-04-2018
•
leestijd 2 minuten
•
352 keer bekeken
•
Vele tienduizenden ouders van kinderen in het primair en voortgezet onderwijs zijn niet in staat de stijgende ouderbijdrage te betalen. Voor duizenden ouders zijn de kosten van de schoolreis die daar vaak bovenop komen helemaal niet meer op te brengen. Het gevolg is dat veel kinderen niet mee mogen op schoolreis en schoolwerk moeten maken, terwijl hun klasgenoten op reis gaan. Dat blijkt uit een enquête van Kassa in samenwerking met ouderorganisatie Ouders & Onderwijs.
Bron van ergernis
De hoge kosten van de schoolreis zijn een bron van ergernis in met name het voorgezet onderwijs. Vooral omdat daar meestal geen keuze is tussen een goedkoper en duurder uitje. De kosten van de schoolreis in het voortgezet onderwijs bedraagt bij ruim een derde van de leerlingen meer dan 100 euro. Dat bedrag kan oplopen tot meer dan 1000 euro, blijkt uit aanvullend onderzoek van Kassa.
Toename 'funreizen'
Stichting Leergeld die schoolgaande kinderen van sociale minima financieel ondersteunt, ziet deze problemen terug in haar praktijk. 'Wij ondersteunen alleen educatieve reizen die niet te ver weg gaan en niet te duur zijn", vertelt directeur Gaby van den Biggelaar. "Helaas zien wij een toename van het aantal 'funreizen' waardoor wij mensen moeten teleurstellen. Het is heel verdrietig dat een kind hierdoor niet mee op schoolreis kan. Dat betekent heel veel voor zijn verdere leven. Scholen zouden moeten zorgen dat iedereen mee kan op schoolreis. Zeker als je bedenkt dat in elke klas twee tot drie kinderen onder de armoedegrens zitten'.
Ouderbijdrage
Niet alleen de kosten van de schoolreis leveren betaalproblemen op. Ook de ouderbijdrage die vaak los wordt gerekend. Ruim een derde vindt deze kosten te hoog. Een op de vijf ouders geeft aan dat die is gestegen. De modale ouder betaalt in het basisonderwijs een ouderbijdrage tussen de 30 en 60 euro. In het voortgezet onderwijs bedraagt het modale bedrag van de ouderbijdrage meer dan 90 euro.
Onder druk
Het merendeel van de ouders ervaart de vrijwillige ouderbijdrage niet als zodanig. Mensen voelen zich onder druk staan. "Het betalen van deze bijdrage is op veel scholen voorwaarde om mee te mogen op bijvoorbeeld de schoolreis. Kinderen zijn daar de dupe van als ouders niet betalen. Het moet klip en klaar zijn dat scholen kinderen niet mogen buitensluiten van activiteiten als de ouderbijdrage of aanvullende schoolkosten niet zijn betaald. Activiteiten georganiseerd door een school zijn voor alle leerlingen”, aldus Marieke Boon van Ouders & Onderwijs.
Over het onderzoek:
De enquête van Ouders & Onderwijs en Kassa is ingevuld door 1206 ouders met kinderen in het lager- en voortgezet onderwijs. De vragenlijst is zowel onder het Landelijk Ouderpanel als open via social media uitgezet. De vragenlijst (19 vragen) bestond uit twee delen: algemene vragen over de ouderbijdrage en specifieke vragen over het schoolreisje/excursie.