Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

'Stichten nieuwe school moet makkelijker'

06-04-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
klas_14.jpg
Het moet makkelijker worden om een nieuwe school te stichten. Daartoe is een ruimere interpretatie nodig van artikel 23 van de Grondwet, waarin de vrijheid van onderwijs geregeld wordt. Dat is de belangrijkste conclusie van het donderdag gepubliceerde advies van de Onderwijsraad dat is aangeboden aan de Tweede Kamer.
Overheidsbekostiging
,,Een school die voldoende leerlingen weet te trekken en vooraf deugdelijk onderwijs garandeert, voorziet in een maatschappelijke behoefte en komt in aanmerking voor overheidsbekostiging'', zo schrijft het adviesorgaan. Daarbij stelt de raad het recht van leerlingen op goed onderwijs centraal.
Lastig
Op dit moment is het heel lastig om nieuwe soorten scholen van de grond te krijgen. Ouders en schoolbesturen kunnen bijzondere scholen oprichten, maar alleen op basis van een duidelijke levensbeschouwelijke of religieuze oriëntatie. Een bredere interpretatie van het Grondwetsartikel zou hier verandering in moeten brengen.
Aanpassing
De Onderwijsraad onderschrijft het belang van artikel 23 en noemt het allesbehalve ,,achterhaald''. ,,Het maakt variëteit in het onderwijs mogelijk en sluit zo aan bij de grote maatschappelijke verscheidenheid die ons land kenmerkt.'' Aanpassing van het artikel is daarom niet nodig.
Modernisering
D66-Tweede Kamerlid Boris van der Ham is blij met het advies van de Onderwijsraad, maar vindt wel dat het Grondwetsartikel aan modernisering toe is. ,,Ons onderwijsbestel moet opener worden. Gevestigde belangen moeten vernieuwing en de verbetering van het onderwijs niet in de weg staan'', aldus Van der Ham. Hij wil de weg vrijmaken voor scholen die bijvoorbeeld een pedagogische richting willen aanbieden. Van der Ham gaat hiertoe drie initiatiefwetsvoorstellen indienen.
Kern problematiek
Jasper van Dijk van de SP vindt dat het rapport de kern van de problematiek niet raakt. ,,Is artikel 23 nog wel representatief voor de Nederlandse samenleving waar nog slechts één op de vijf mensen gelovig zijn, maar twee derde van de scholen een religieus karakter heeft?''
Thuisonderwijs
Jack Biskop van het CDA is benieuwd wat dit advies gaat betekenen voor thuisonderwijs. Het is momenteel voor ouders erg lastig om hun kind thuis les te geven.
ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor