Kassa

Stevige huurverlaging voor huurders in slecht geïsoleerde woning

23-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
17352 keer bekeken
  •  
isoleren isolatie 930 520

Huurders die in een slecht geïsoleerd huis wonen, kunnen waarschijnlijk rekenen op een stevige huurverlaging. Een meerderheid in de Tweede Kamer steunt een voorstel van de PvdA en GroenLinks om hun de mogelijkheid te geven korting af te dwingen bij de huurbaas als hun huis een energielabel lager dan D heeft.

In afwachting van de mogelijke huurverlaging voor mensen die in een slecht geïsoleerd huurhuis wonen, moet de overheid enkel glas alvast tot onderhoudsgebrek verklaren. Die oproep doet de Woonbond aan minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting).

“Geef huurders mogelijkheid korting af te dwingen”

Een meerderheid in de Tweede Kamer steunt een voorstel van de PvdA en GroenLinks om huurders de mogelijkheid te geven korting af te dwingen bij de huisbaas als hun huis een energielabel lager dan D heeft.

Doorvoeren maatregel kan nog even duren

Door enkel glas tot onderhoudsgebrek te verklaren, moet de huisbaas zoals bij een lekkend dak snel actie ondernemen, aldus de bond. "Dit kan de minister besluiten en is daarom snel in te voeren. Enkel glas moet dan vervangen worden, anders volgt er huurverlaging via een procedure bij de huurcommissie tot het gebrek is verholpen."

De Woonbond vindt huurverlaging een goede stap, maar waarschuwt dat het daadwerkelijk doorvoeren van de maatregel nog wel even kan duren. Daarvoor moet het puntenstelsel voor het bepalen van de maximale huurprijs worden aangepast.

Nog veel woningen met enkel glas

Volgens de belangenorganisatie zijn er met name in de particuliere huursector nog veel woningen met enkel glas. In 16 procent van de woonkamers en bijna een kwart van de slaapkamers is geen dubbelglas geplaatst, stelt de Woonbond. Haast is daarom geboden, zegt woordvoerder Marcel Trip. 

"Wij horen elke winter weer verhalen van huurders die met kranten tegen de ruiten proberen de boel nog een beetje leefbaar te houden zonder zich arm te stoken. Dat probleem wordt met de huidige prijzen alleen maar groter."

Bron: ANP, NU.nl

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

isaieduc
isaieduc30 sep. 2022 - 21:56

Ik huur een woning met energie label D. Dus zou de Woningbouw Acantus mijn huis van dubbele beglazibg in de slaapkamers moeten voorzien evenals een betere en meer isolerende voordeur en tuindeur die beide gevaarlijk dun enkel glas hebben. Of ben ik abuis?

Hans van den Bergh
Hans van den Bergh25 sep. 2022 - 11:17

Energielabel is slechte indicator, dat gaat alleen werken als het nieuwe (per 01-01-2021 verplicht) 'energielabel op basis van primair fossiel energiegebruik' op de woning van toepassing is, veel verhuurders hebben echter het oude energielabel in 2020 op basis van de energie-index laten registreren en die registratie is 10 jaar geldig! Ik ken woningen die volgens die index energielabel 'B' hebben, maar op basis van primair fossiel energiegebruik 'E' of slechter gaan scoren; huurders in zulke woningen vallen dus buiten de boot of die verhuurders moeten gedwongen worden alsnog het nieuwe energielabel aan te vragen...

ed in den bosch
ed in den bosch23 sep. 2022 - 16:33

Verrast als ik was vroeg mijn huiseigenaar vorig jaar of ik interesse had in dubbel glas. Niets over huurverhoging. Toen begon het circus. Begin vorig jaar kreeg het huis waarin ik woon energielabel D. Een glaszetter kwam langs om op te meten hoeveel HR glas er als vervanging van enkel glas geplaatst zou moeten worden. Was 16m2 en nog wat. Kosten €3000,- excl. BTW. Energie besparing ongeveer €120,- per jaar. Ging niet door, geen subsidie van de gemeente want er moest nog wat (vloer, spouwmuur) geïsoleerd worden en dat ging niet volgens de huiseigenaar. Ik stelde voor toch glas te vervangen met een huurverhoging van maximaal €30,- per maand. Dat was meer als de Woonbond adviseert. Nee dat moest €42,- worden want dat paste beter bij woningen in deze buurt. Verkapte huurverhoging dus en is niet toegestaan. Had nu heel goed uitgekomen. Maar helaas, het is niet anders, je bent maar een huurder.

fredhannie
fredhannie23 sep. 2022 - 14:12

Hoe gaan ze dubbelglas dan kwalificeren dat al 45 jaar oud is en in lekke en deels zelfs rottende kozijnen zit. Het isoleert absoluut niet meer maar de woning heeft wel label F in plaats van G hierdoor. Het is 45 jaar geleden aan de voorkant ook nog voor de helft door ons betaald en 35 jaar geleden middels een huurverhoging de achterkant deels dubbelglas (bovenlichten niet) met een kozijn dat nu al jaren in feite los staat van muur en vloer (zelf dichtgetimmerd en gekit voor zover mogelijk) en in de keuken een luchtrooster dat altijd open staat want het heeft nooit gefunctioneerd en kan dus niet dicht en de verhuurder heeft dit ook nooit willen verhelpen want "dat kon technisch niet want dan moest er helemaal nieuw glas in dat raam". Verder waait bij de voordeur de wind zo naar binnen want alles is zo scheef dat kieren niet goed te dichten zijn en zelfs de deur vaak erg klemt of juist niet afhankelijk van het weer. De natuurstenen dorpel is ook uitgesleten en uitgehold "maar anders moeten er nieuwe posten en een dorpel in" dus al tientallen jaren een probleem. Wij kunnen gelukkig wel doorlopend luchten door de kieren en het rooster dat altijd open staat dus de schimmelvorming door vocht blijft iets binnen de perken, dat dan weer wel. Hoezo label F in plaats van G.

borg queen
borg queen23 sep. 2022 - 12:31

Enige maanden geleden is het energielabel van onze sociale huurwoning ineens opgeschaald van level G (mei jl. ) naar level D (juni jl.) Dat was vlak nadat ik ergens had gelezen dat woningen lager dan D verplicht versneld moesten worden geïsoleerd. Nu weer zoiets voor woningen lager dan level D. Ik heb zo mijn bedenkingen over onze woningbouwvereniging.

mariodings
mariodings23 sep. 2022 - 11:05

Enkel glas, kieren en gaten. Het is waanzin dat hier nog huur voor betaald moet worden. Daar kan geen "prijsplafond" tegen op boksen. Tijd om de huisjesmelkers eens flink aan te pakken.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!