Steun van coalitiepartijen voor pgb-plan
23-06-2011
• leestijd 2 minuten
Een kamermeerderheid staat achter het voorstel om in te grijpen in het persoonsgebonden budget (pgb). Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten (VWS) verdedigde het voorstel met hand en tand in het Kamerdebat. De VVD, het CDA en de PVV staan aan haar zijde.
Eigen regie
Het is pijnlijk, maar de afgelopen jaren zijn de pgb-houders keer op keer geconfronteerd met maatregelen en ook een pgb-stop, schetst de VVD. ,,Door de groep te beperken, behouden mensen het geld voor een alternatief voor een verblijf in een instelling.'' CDA en VVD hameren wel op eigen regie in de zorg, ook voor mensen die geen pgb hebben.
Oppositie
PvdA, GroenLinks, ChristenUnie, SP, D66 en SGP blijven zich ook na de toelichting van de bewindsvrouw afvragen hoe toch precies de besparing van 900 miljoen euro wordt gerealiseerd op het pgb.
De oppositiepartijen PvdA, GroenLinks, ChristenUnie, D66, SGP en SP willen dat er een onafhankelijk onderzoek door bijvoorbeeld het Centraal Plan Bureau (CPB) wordt gedaan naar de kostenstijging bij het pgb. Ook de gevolgen van de nieuwe plannen voor de mensen die met het pgb zelf zorg inkopen, moeten zo duidelijk worden.
De partijen deden het verzoek donderdag tijdens het debat in de Tweede Kamer. ,,De cijfers moeten kloppen, anders wordt het kleine foutje in het begin steeds groter. Het effect van de maatregelen lijkt nu groter dan het is. Ik trap niet in deze bangmakerij'', meent Agnes Wolbert (PvdA).
Onduidelijkheid troef
Volgens Linda Voortman (GroenLinks) circuleren er verschillende bedragen over het gemiddelde bedrag van een pgb en rekent het kabinet zich rijk. Esmee Wiegman (ChristenUnie) riep op om de pgb-maatregelen uit te stellen tot ze ,,gedegen zijn doorgerekend''. Volgens haar is er nu verwarring over de cijfers. Ook Pia Dijkstra (D66) vindt de doorrekening door bijvoorbeeld het CPB hard nodig. ,,Nu goochelen we allemaal wat, maar laten we met z'n allen vaststellen waar het precies over gaat.''.
Kees van der Staaij (SGP) vindt een doorrekening eveneens verstandig. ,,Wij zijn er allerminst zeker van dat de besparingen ook echt kunnen worden ingeboekt. Vraag het CPB, dat rekende de verkiezingsprogramma's ook door en bijvoorbeeld op de zorgonderdelen bleken de opbrengsten toen vaak tegen te vallen.''
Geen uitstel
Het CDA voelt er niets voor. ,,We kunnen opnieuw vragen om de cijfers op een andere manier te bekijken, maar het schiet niet op. Dit zijn de cijfers'', constateert Sabine Uitslag.
ANP