Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Sterrenrestaurants kruipen langzaam uit dal

05-12-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
930x520_restaurant
Langzaam kruipen ook de sterrenrestaurants in Nederland weer uit het economisch dal. Zakenlieden schuiven weer vaker aan voor de lunch. ,,Maar de mensen je zaak intrekken, is wel veel moeilijker dan voor de crisis'', zegt tweesterrenchef Erik van Loo van Parkheuvel in Rotterdam aan de vooravond van de sterrenregen.
Sterren
Maandag maakt Michelin weer bekend hoe de sterren voor komend jaar in Nederland worden verdeeld. Hoofdinspecteur Werner Loens van Michelin zegt dat het weer ,,begint te swingen in de Nederlandse restaurants''. ,,Het gaat langzaam weer wat beter.'' Het positieve van de crisistijd is volgens hem dat chefs weer zijn gaan nadenken over hun manier van weken. Dat heeft er toe geleid dat er minder handelingen op het bord plaatsvinden. Het gaat volgens Loens minder om de pracht van het bord, maar nu nog meer om de kwaliteit van het gerecht.De focus ligt meer op het gerecht en er wordt meer nagedacht over het naar binnen halen van gasten.
Sociale media
Volgens Erik van Loo zijn de sociale media nu ,,enorm belangrijk''. ,,Ik dacht aanvankelijk: dat valt allemaal wel mee, maar vooral de dertigers en veertigers zijn daar mee bezig. Die willen via hun mobiel snel beslissen. Als ze dan mooie foto's van gerechten tegenkomen, gaan ze naar de zaak die ze heeft gepost'', zegt van Loo.
Lunch
Fred Mustert van restaurant Fred in Rotterdam ziet de laatste tijd dat er weer meer mensen voor de lunch komen; niet alleen zakenlieden, maar ook particulieren. Belangrijker dan vóór de crisis is naar zijn idee wel de sfeer in een restaurant. ,,Welk type zaak, de bediening en de aankleding gaan steeds zwaarder meewegen in de beslissing bij mensen om ergens te gaan eten'', weet Mustert. Hij won al meerdere prijzen voor de inrichting van zijn zaak.
Internationaal
Dat de stad Rotterdam internationaal beter staat aangeschreven merken beide chefs ook. Dat betekent ook meer internationale gasten. Maar volgens Van Loo is ook de concurrentie toegenomen: ,,Er zijn in groot-Rotterdam veel meer zaken bijgekomen.'' Dat maakt het ook nog moeilijker om gasten voor jou te laten kiezen.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!