Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Kassa zie je weer live op maandag 22 augustus, om 20.30 uur op NPO1!

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en actuele artikelen. Bekijk de Kassa-uitzending online!
Kassa

Sterkste stijging huren in zes jaar tijd

07-09-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
huur sleutels 1127
Per 1 juli van dit jaar betaalden huurders gemiddeld 2,9 procent meer huur dan een jaar eerder. Dat is de grootste stijging sinds 2014, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat de huurstijging vooral wijt aan de hogere inflatie. Die wordt gebruikt om vast te stellen hoeveel de huur maximaal mag worden verhoogd.
De huren van sociale huurwoningen die niet in handen waren van een woningcorporatie stegen het meest, met 3,4 procent. Daarna volgden de vrijesectorwoningen met 3 procent.

Inflatie hoog

Bewoners van sociale huurwoningen van woningcorporaties moesten gemiddeld 2,7 procent meer betalen. Zij zagen hun huur daarmee minder omhooggaan dan andere huurders. Maar het verschil met vorig jaar was wel het grootst. Toen gingen hun huren nog met 2 procent omhoog.
In Nederland is aan banden gelegd hoeveel de huurprijzen jaarlijks mogen worden verhoogd. Dat wordt onder meer berekend aan de hand van de inflatie en - bij gereguleerde huurwoningen - het inkomen van de bewoners. Dit jaar was de inflatie hoog vergeleken met eerdere jaren en dat werkte door in de huurprijzen.  Verhuurders mogen wel meer geld vragen voor hun woningen als er nieuwe bewoners in trekken. Dit jaar verhoogden zij de huur dan met gemiddeld 9,5 procent, ruim een procentpunt meer dan een jaar eerder.

Verhuurders mogen wel meer geld vragen voor hun woningen als er nieuwe bewoners in trekken. Dit jaar verhoogden zij de huur dan met gemiddeld 9,5 procent, ruim een procentpunt meer dan een jaar eerder.

PvdA en SP: bevries de huren

De oppositie is boos over de flinke huurstijging tijdens de coronacrisis. De Eerste Kamer nam eerder een motie aan om de huren te bevriezen. Daar ging het kabinet niet in mee. De SP en PvdA willen dat de huren alsnog worden bevroren. De PVV noemt de huurstijging in crisistijd onbeschoft.

Minister: maatregelen om huurders tegemoet te komen

Volgens minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) komt de stijging vooral hard aan bij mensen met een hoge huur en een relatief laag inkomen. Volgende week op Prinsjesdag komt ze met maatregelen om deze groep tegemoet te komen.

Grootste stijging in Rotterdam

Voor het eerst in jaren stegen de huren niet het meest in Amsterdam. Hier was de stijging 3,5 procent. Den Haag zat daar met 3,6 net boven. Maar in Rotterdam werd de grootste stijging genoteerd, van 4,1 procent.
De Woonbond vindt het de hoogste tijd dat het kabinet betaalbaar wonen een topprioriteit maakt, na de sterke huurstijgingen. "Dat is extra wrang nu veel huurders in onzekerheid zitten over de ontwikkeling van hun inkomen. Ze zijn vaak al een veel te groot deel van hun inkomen kwijt aan huur", stelt de belangenbehartiger van huurders. De Woonbond pleit voor het afschaffen van de verhuurderheffing. Daardoor zou er meer kunnen worden gebouwd en worden geïnvesteerd in betaalbare woningen. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

skybird
skybird8 sep. 2020 - 15:20

Ik huur een woning van Woonzorg in Schoonhoven. Kreeg vorig jaar een huurverhoging van 14 euro en dit jaar van 20 euro voor een simpele 3-kamerwoning, met het excuus omdat zij o.a. nieuw willen bouwen, verduurzamen, onderhouden, etc. Ik vind het bijna crimineel zulke huurverhogingen. Dat is toch niet meer op te brengen! Elk jaar maar weer fors omhoog en niemand doet er wat aan. Nu met dat coronavirus doen ze al helemaal niks aan die won ingen, dus krijgen we dan restitutie van die verhoging of zo? Vinden elk jaar wel weer een smoes om die huur fors omhoog te gooien. Wat worden huurders er beter van dat Woonzorg nieuw wilt bouwen, moeten wij daarvoor opdraaien, terwijl zij straks met die nieuwbouw weer rijkelijk hun zakken vullen met fikse huren! En dan onderhoud!! Welk onderhoud! Zie ze zo goed als nooit wat doen dan af en toe een fituliteit en als je melding maakt voor een reparatie van iets, dan kun je wachten tot Brugman! Die minister van Ollongren, daar heb je dus helemaal niks aan. Dat mens heeft zelf een torenhoog salaris en misschien is ze zelf ook wel verhuurder van het e.e.a. dat ze steeds weigert iets te doen aan die idiote torenhoge huurverhogingen elk jaar! Meer dan crimineel dat dat maar jaar in, jaar uit zo doorgaat. Ook al zo idioot, dat elke nieuwe huurder een paar tientjes meer huur moet betalen omdat vorige huurders uit die woning zijn vertrokken! Wat is dat voor iets raars? De 1 woont stukken goedkoper dan de ander voor dezelfde woning en die krijgt een lagere huurverhoging dan degene die al een veel hogere huur heeft! Niet te geloven, wat een raar beleid. Nog even en we kunnen in een tent op straat gaan wonen!

ErikMH
ErikMH7 sep. 2020 - 15:47

In Utrecht heb ik bij Mitros voor de netto huur van mijn sociale (...) huurwoning een verhoging van 5,1% “gekregen”! Is normaal, volgens Mitros, en ik ben niet eens een scheefhuurder... Hoezo Rotterdam de hoogste?

JayneB
JayneB7 sep. 2020 - 15:39

Hier in Hoogwoud is mijn huur 5.1 omhoog gegaan, omdat de gemeente geld te kort komt kunnen wij huurders ervoor opdraaien...schandalig.

h-hollander@kpnmail.nl
h-hollander@kpnmail.nl7 sep. 2020 - 14:33

mijn huur 4,1 % woningcoperatie Alliantie te Hilversum zij weggen het mag

123578
1235787 sep. 2020 - 12:27

Ik huur in de vrije sector van de woningcorporatie wooninc in Eindhoven en heb dit jaar een huurverhoging van 4,6% gehad.Ertegen protesteren haalt niets uit,bekend is dat deze woningcorporatie de grootste huurverhoging van alle in Eindhoven gevestigde Corporaties heeft doorgevoerd!

janniejans
janniejans7 sep. 2020 - 12:17

Ook het inkomen voor de sociale huurwoningen voor senioren moet geen verschillende inkomensvereiste hebben! Gewoon een inkomen tot maximum huursubsidiegrens! Nu mogen huurders met een te laag inkomen niet reageren op een iets hogere huur voor een sociale huurwoning. Dit moet veranderen, omdat de huurders geen kant op kunnen, vooral door de kortingen van de Pensioenen! Alles loopt vast! Hoop dat deze inkomensvereisten gauw verdwijnen voor deze groep!

theoweekhout
theoweekhout7 sep. 2020 - 12:02

leuk die huren omhoog maar wie betaald die lunch vergaderingen en de feestjes in de wijk die zij betalen, waarvan allemaal van onze huur ver hoging. roet

hintveld
hintveld7 sep. 2020 - 11:59

Iedereen spreekt over 2,9 tot 3,4 procent. Onze verhuurder VB&T heeft een bizarre verhoging van 5,1 procent gerekend. Protesteren helpt totaal niet. Ollongren heeft het goedgekeurd en dus doen we dit ook. Sla munt uit de Corona lijkt me dan. Beschamend om zo om te gaan met je huurders.

vrijmark
vrijmark7 sep. 2020 - 11:45

Deze regering heeft maar een doel en dat is de gewone man op enorme lastenverhogingen tracteren alle is extreem duurder geworden , kijk naar de boodschappen

honza23
honza237 sep. 2020 - 11:12

Oh wat is de PvdA weer hypocriet, net als de meeste andere linkse partijen. In de Tweede Kamer werd er eerder door de PVV een motie ingediend (Edgar Mulder, 34960 nr.3) om de huren ipv te verhogen te gaan verlagen. Wie stemde tegen? o.a. GL, DENK, PvdA, D66, PvdD.....

evertgd
evertgd7 sep. 2020 - 10:04

Verhogen van de huren was jarenlang een (goede) gewoonte. Echter, iets dat jarenlang trapsgewijs wordt verhoogd, raakt op een gegeven moment aan het plafond. Dan is het tijd voor een andere goede gewoonte: huurverlaging. Om te beginnen kan de overheid de Verhuurdersheffing laten vallen, om zo huurverlaging te bewerkstelligen. Daarnaast zal de overheid woningcorporaties en andere verhuurders financieel tegemoet moeten komen, om de huren verder naar beneden te krijgen. Ook dat scheelt de overheid geld: de huurtoeslag kan immers worden verlaagd, na rato van de huren. Dat geld kan worden ingezet voor o.a. woningcorporaties, waar het geld niet bepaald tegen de plinten klotst.

merel64
merel647 sep. 2020 - 9:46

Mijn huur ging 5,1% omhoog, en ik heb een gewone sociale huurwoning. Dus ik weet niet waar jullie dat gemiddelde vandaan halen