Kassa

Sterkste economische groei in 10 jaar in 2017

14-02-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
spaarpotje930x520
De Nederlandse economie is afgelopen jaar met 3,1 procent gegroeid, het hoogste groeitempo in tien jaar. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In het laatste kwartaal van 2017 kwam de groei volgens een eerste schatting uit op 0,8 procent ten opzichte van de voorgaande periode.

Investeringen export

Ten opzichte van het vierde kwartaal van 2016 bedroeg de groei 2,9 procent. Dat is wel iets minder dan in de drie voorgaande periodes, hoewel sectoren als de industrie en bouw het juist beter deden dan eerder in het jaar. De sterke economische ontwikkeling is vooral te danken aan investeringen en aan de export.

Consumptie

De consumptie van huishoudens steeg ook, maar minder hard dan in de eerste drie kwartalen. Dat komt met name doordat minder geld werd uitgegeven aan auto's. De bestedingen aan kleding, woninginrichting en elektrische apparaten bleven wel toenemen, net als de uitgaven aan bijvoorbeeld horeca, recreatie en cultuur.
De groei van de consumptie is volgens het CBS in lijn met het aantrekken van de werkgelegenheid. Ook het verdere herstel op de woningmarkt zorgt ervoor dat consumenten meer vertrouwen in de toekomst hebben en het geld makkelijker laten rollen.
Minister Eric Wiebes van Economische Zaken is blij met de sterke groei, die volgens hem helpt om grote maatschappelijke problemen te kunnen aanpakken. ,,Maar uiteindelijk willen we natuurlijk vooral dat Nederlanders de groei nu ook zelf merken'', aldus de bewindsman.

Meer over:

groei, economie, cbs
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

latevogel
latevogel28 feb. 2018 - 14:03

https://www.ing.nl/nieuws/nieuws_en_persberichten/2013/07/prijzen_verslaan_lonen_voor_derde_jaar_op_rij.html Heel fijn voor degenen die de groei in hun salarissen en bonussen terug zien. Mijn salaris stijgt dit jaar een kleine 2,08% en volgend jaar ook. Dus als ik eens aan het rekenen sla, ga ik er als meettechnicus in de gassector ongeveer 0,5% op achteruit! Tenminste volgens bovenstaande link van het ING! En dan kom ik nog goed vanaf vergeleken bij de gemiddelde CAO-werknemer.Wanneer mogen wij als werknemer eens iets van de economische groei merken?????????????

gerard van tol
gerard van tol14 feb. 2018 - 15:59

Heel fijn voor de grotere bedrijven, maar wanneer gaan de minst verdienenden hier ook eens van profiteren. Het wordt tijd dat deze groep weer op een leefbaar niveau worden gebracht.

1 Reactie
latevogel
latevogel28 feb. 2018 - 14:04

De gemiddelde cao-loonstijging over de afgelopen twaalf maanden bedroeg 1,5%, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De prijzen stegen in de afgelopen twaalf manden met gemiddeld 2,7%. De inflatie ligt daarmee ruim (meer dan 1%) boven de stijging van de lonen. Daardoor kunnen werknemers uiteindelijk minder kopen van hun salaris. Inmiddels overtreffen de prijsstijgingen de loonstijging al drie jaar op rij.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!