Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Sterkere daling huizenverkopen in het verschiet

06-04-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1808 keer bekeken
  •  
verkoop woning huis makelaar sleutel 1127

Volgens ABN AMRO zit er nog een sterkere daling van het aantal huizenverkopen aan te komen. Dat komt omdat er nog maar weinig huizen te koop staan en de huizenprijzen als maar verder oplopen. In combinatie met de oplopende rente leidt dat er volgens de bank toe dat er dit jaar naar verwachting minder huizen van eigenaar wisselen dan eerder voorzien.

De bank heeft voor het tweede kwartaal op rij zijn ramingen voor het aantal transacties op de woningmarkt naar beneden bijgesteld. De hoeveelheid huizen die wordt verkocht daalt al langer. Maar zoals het er nu uitziet lopen de woningverkopen dit jaar met 15 procent terug. Eerder gingen de economen nog uit van een min van 10 procent. Voor volgend jaar voorzien ze momenteel een stabilisatie, waar eerder gerekend werd op een herstel van 5 procent.

In een nieuw rapport over de woningmarkt wijzen de kenners er ook op dat niet uitgesloten is dat veel huishoudens grote financiële beslissingen zoals het kopen van een huis liever even voor zich uitschuiven. Dit zou dan een gevolg zijn van de hoge inflatie van de laatste tijd en het toegenomen economische onzekerheid door de oorlog in Oekraïne.

Alsmaar oplopende rente

Dat de hypotheekrente weer aan het oplopen is gaat volgens de economen vooral ten koste van de betaalbaarheid van woningen. En dat maakt het nog nog lastiger een betaalbaar huis te vinden. De deskundigen van ABN AMRO houden er rekening mee dat de rentes voorlopig blijven stijgen, nu centrale banken in het opschroeven van hun rentetarieven een middel lijken te zien om de inflatie te beteugelen.

De oplopende rente zal het tempo waarmee de huizenprijzen oplopen op den duur afremmen. Maar een prijsdaling ligt niet in de verwachting. De deskundigen van de bank houden vast aan hun eerdere voorspelling dat de huizenprijzen dit jaar met 12,5 procent zullen doorstijgen. Volgend jaar zouden huizen gemiddeld dan nog eens 5 procent duurder worden.

Bron: ABN AMRO/ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!