Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Sterke groei aantal drank- en drugsverslaafden

10-09-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
bier_10.jpeg
Het aantal alcoholverslaafden in Nederland is in tien jaar tijd met 12.000 gestegen. Het aantal cannabisverslaafden verdubbelde in tien jaar tijd tot 8800.
Het Landelijke Alcohol en Drugs Informatiesysteem (LADIS) bevestigt vrijdag cijfers die dagblad Sp!ts publiceerde. In 2009 deden ruim 72.000 Nederlanders een beroep op de hulpverlening in verband met hun problematische middelengebruik.
Drugs- en drankgebruik domineren de problemen van bijna 50 procent van de gevallen. Slechts 4 procent worstelt vooral met gokproblemen. Bij 3 procent van de meldingen speelt vooral eetstoornissen of medicijnverslaving een rol.
In bijna de helft van de gevallen hebben patiënten problemen met meerdere verslavingen.
Het goede nieuws is echter dat het aantal heroïneverslaafden in Nederland terugloopt. Dit waren er in 2009 nog maar 12.000, een daling van vierduizend in vergelijking met het aantal in 2000.
Een nieuwe verslaving die het LADIS signaleert, is de relatief nieuwe drug GHB. Ook daarvan verdubbelde het aantal hulpaanvragen tot 279. De gebruikers zijn in de helft van de gevallen jonger dan 25 jaar. Ten opzichte van andere drugs blijkt GHB veel vrouwen aan te spreken: een derde van alle GHB-verslaafden is vrouw. Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!