Kassa

Sterftecijfers HagaZiekenhuis op internet

18-03-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ziekenhuis_gang_26.jpg
Het HagaZiekenhuis in Den Haag gaat vanaf deze zomer op de website melden hoeveel patiënten per kwartaal zijn overleden op de intensive care en de afdeling cardiochirurgie. Het ziekenhuis doet dat omdat het de ,,transparantie wil bevorderen’’, zo meldde de woordvoerder maandag. Volgens hem worden er geen concrete aantallen genoemd, maar wel percentages.
Veel doden bij cardiochirurgie
Het Haagse ziekenhuis kwam dit weekeinde onder vuur te liggen nadat het radioprogramma Argos meldde dat er tussen 2007 en 2010 opvallend veel mensen stierven op de afdeling cardiochirurgie. Dat klopte volgens het bestuur niet, maar er was wel degelijk een gebrekkige samenwerking tussen de chirurgen. Daarom werd het Hoofd Cardiochirurgie in Den Haag uit zijn functie gezet. De afdeling Cardiologie staat nu onder supervisie van collega’s van het Leids Universitair Medisch Centrum.
Geen doorverwijzingen
Een ander Haags ziekenhuis, het MCH, is eind 2012 gestopt met patiënten door te verwijzen naar het Haga. ,,Wij hebben meerdere keren om de sterftecijfers gevraagd en toen die maar niet kwamen, besloten we te stoppen met doorverwijzen’’, aldus een woordvoerster van het ziekenhuis. Inmiddels heeft het MCH wel de mortaliteitscijfers, zoals die officieel heten, en worden deze bestudeerd. ,,We zijn in gesprek met het Haga en binnenkort beslissen we of we onze patiënten weer doorverwijzen.’’ Het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft ziet geen reden om de patiënten ergens anders heen te sturen. Het aantal verwijzingen vanuit Delft naar chirurgie van het Haga ligt rond de 150 tot 200 patiënten per jaar.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!