Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Sterfte hartfalen daalt door speciale poli

14-01-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3940660.jpg
Een polikliniek waar patiënten met hartfalen begeleiding krijgen van een gespecialiseerde arts en verpleegkundige, zorgt voor minder sterfte onder de patiënten. Dat concludeert de arts Pieta Bruggink van het Deventer Ziekenhuis in een onderzoek waarop ze vrijdag promoveert aan het Utrechtse Universitair Medisch Centrum.
Ze volgde 240 patiënten met matig tot ernstig hartfalen. De helft kreeg normale standaardzorg en de andere helft kreeg de speciale begeleiding. Na een jaar waren in de groep die polizorg had gekregen twaalf patiënten overleden en elf patiënten opgenomen in het ziekenhuis. Bij de groep die standaardzorg had ontvangen, waren 23 patiënten overleden en 24 mensen opgenomen in het ziekenhuis.
Volgens de promovenda loont het dus ook in een land met een goede huisartsenbegeleiding, zoals Nederland, toch om patiënten naar een gespecialiseerde kliniek te sturen.
ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!