Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Sterfte door corona vooral laatste weken hoger bij mensen met langdurige zorg

08-05-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
overlijden sterfte dood graf 930
Het aantal sterfgevallen is de laatste weken vooral hoger onder mensen die langdurige zorg ontvangen. Eerder bleek al dat het coronavirus verpleeg- en verzorgingshuizen het hardst raakt. Maar de groep die langdurige zorg ontvangt, maar thuis woont, bleef in deze statistieken buiten beeld. Nieuw onderzoek laat zien dat buiten de verzorgingshuizen met name de ontvangers van langdurige zorg meer overlijden. Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
In de week van 20 april overleden ongeveer 1700 mensen die langdurige zorg kregen, bijna 50 procent meer dan gemiddeld in de eerste tien weken van dit jaar. Onderzoekers vermoeden dat de sterfte hoger ligt vanwege het nieuwe coronavirus, hoewel zij nu nog niet weten waaraan die mensen zijn overleden. In de week van 6 april was de sterfte onder mensen met langdurige zorg het hoogst. Toen overleden in deze groep dubbel zoveel mensen als gebruikelijk. Sindsdien daalt het aantal sterfgevallen.

Verpleeg- en verzorgingstehuis

Het aantal sterfgevallen onder mensen die geen langdurige zorg ontvangen, begon al een week eerder met dalen. In de week van 30 maart bereikte het aantal sterfgevallen in deze groep een piek. Toen overleden 45 procent meer mensen dan gebruikelijk. In week 17 (20 tot en met 26 april) was de sterfte onder mensen zonder langdurige zorg nog ruim 9 procent hoger.
Een groot deel van de mensen met langdurige zorg woont in een verpleeg- en verzorgingstehuis, zo'n 40 procent, maar dus lang niet allemaal.

Mogelijke stijging

CBS-socioloog Tanja Traag ziet voorzichtige voortekenen dat het aantal sterfgevallen bij mensen zonder langdurige zorg mogelijk weer gaat stijgen. In enkele regio's is daar al sprake van, namelijk in en rond Amsterdam en Utrecht, de Gooi en Vechtstreek en Zuid-Gelderland. Uit toekomstige cijfers moet blijken of ook die stijging doorzet en ook zichtbaar wordt in andere regio's. Traag vraagt zich ook af of dan af te lezen valt aan de sterftestatistieken dat er een tijd minder aandacht uitging naar niet-coronagerelateerde zorg. ANP

Meer over:

sterfte
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!