Sterfgeval door resistente bacterie
27-09-2010
• leestijd 2 minuten
Onderzoekers hebben een sterfgeval gemeld, voor zover bekend het eerste in Nederland, als gevolg van een zogenoemde ESBL-vormende bacterie, die resistent is tegen antibiotica. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bevestigde dat vrijdag naar aanleiding van een bericht van de NOS.
Het gaat volgens het RIVM om een oudere vrouw uit de regio Utrecht. Zij overleed in januari aan een gecompliceerde urineweginfectie. Een ESBL-vormende bacterie was de boosdoener. Nader onderzoek heeft uitgewezen dat zij de bacterie waarschijnlijk buiten het ziekenhuis heeft opgelopen.
ESBL-vormende bacteriën maken enzymen aan die de werking van bepaalde antibiotica tegengaan. De ziekteverwekkers, die ook veel worden gevonden in kippenvlees, komen de laatste jaren steeds vaker bij mensen voor. Het RIVM luidde daar eerder dit jaar al de noodklok over. Mogelijk krijgen mensen de bacterie binnen door het eten van besmette kip.
Volgens RIVM-onderzoeker Maurine Leverstein-van Hall toont het sterfgeval aan dat het afgelopen moet zijn met de verkoop van kippenvlees dat besmet is met ESBL-vormende bacteriën. ,,Dat moet niet meer worden aangeboden. Het is gewoon een risico'', stelt zij.
Volgens Leverstein-van Hall is 95 procent van het kippenvlees dat in de winkels ligt besmet. ,,We eten het dus bijna allemaal.'' Van de mensen bij wie een infectie wordt vastgesteld, komt het DNA van de bacterie in 30 procent van de gevallen overeen met dat van de bacterie die bij kippen wordt gevonden. Het aantal mensen bij wie de bacterie in het bloed wordt aangetroffen, steeg de afgelopen anderhalf jaar met 40 procent.
Het is volgens de onderzoekster het eerste gedocumenteerde sterfgeval maar het is volgens haar vrijwel zeker dat er eerder mensen aan ESBL-vormende bacteriën zijn overleden.
ANP