Stemwijzer legt politieke keuzes bloot
07-05-2010
• leestijd 2 minuten
CDA-lijsttrekker Jan Peter Balkenende en zijn PvdA-collega Job Cohen hebben vrijdag nog eens duidelijk gemaakt dat ze met nogal uiteenlopende boodschappen de verkiezingscampagne ingaan. Bij het invullen van de Stemwijzer eindigde bij beide lijsttrekkers de partij van de concurrent in de onderste regionen.
Beiden kregen na het beantwoorden van dertig vragen over politieke kwesties het advies op de eigen partij te stemmen. Bij Balkenende kwam de VVD op de tweede plaats, de antwoorden van Cohen wezen op GroenLinks en de Partij voor de Dieren als tweede keus.
Lijsttrekkers en andere partijprominenten waren uitgenodigd de nieuwste versie van de Stemwijzer in te vullen. Met deze internettoepassing kunnen kiezers nagaan welke partij het best bij hen past voor ze hun stem uitbrengen bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer op 9 juni.
Van de partijen die nu in de Tweede Kamer zitten, deed alleen de PVV niet mee aan de presentatie van de Stemwijzer. Van de grote partijen hadden alleen CDA en PvdA hun lijsttrekkers afgevaardigd. Voor de jarige premier Balkenende was er taart, die hij aansneed voor de aanwezige collega's.
Stemmentracker
De Stemwijzer kent nu ook de zogeheten Stemmentracker. Hier krijgen de deelnemers dertig onderwerpen voorgeschoteld waarover de Kamer de afgelopen periode heeft gestemd. In de Stemmentracker kan de kiezer zelf voor of tegen stemmen. Zijn keuze kan hij dan vergelijken met het stemgedrag van de verschillende partijen in de Kamer.
De Stemwijzer komt uit de koker van het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP). Op basis van de verkiezingsprogramma's maakt het IPP een groslijst van stellingen die aan de partijen wordt voorgelegd. Die kunnen dan aangeven of ze deze standpunten al of niet onderschrijven. Ook kunnen ze suggesties doen voor de formulering van de stellingen.
Het IPP is eindverantwoordelijk voor de formulering van de stellingen en bepaalt ook welke dertig er uiteindelijk in de Stemwijzer komen. De partijen kunnen dan nog een toelichting geven bij de stellingen. ANP