Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Stemmen kan met verlopen identiteitsbewijs

09-04-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
stemmen_verkiezingen_campagne_02.jpeg
Bij de komende Tweede Kamerverkiezingen op 9 juni en die voor de Provinciale Staten in maart volgend jaar kunnen kiezers hun stem uitbrengen met een identiteitsbewijs dat maximaal vijf jaar verlopen is.
Dat heeft de ministerraad vrijdag besloten. Op die manier wil staatssecretaris Ank Bijleveld (Binnenlandse Zaken) oudere kiezers tegemoetkomen die niet meer maatschappelijk actief zijn en daardoor vaak geen geldig paspoort of rijbewijs hebben. Uit de gemeentelijke basisadministratie blijkt dat 1,4 procent van de Nederlanders boven de 18 jaar niet beschikt over een paspoort of een andere identiteitskaart. Daarnaast heeft 4 procent een verlopen paspoort of identiteitskaart. Een deel van deze mensen heeft mogelijk nog wel een rijbewijs.
Uit de evaluatie van de gemeenteraadsverkiezingen trok Bijleveld eerder al de les dat gemeenten leden van het stembureau zorgvuldiger moeten selecteren en beter moeten instrueren. Voor de evaluatie hebben 228 van de 394 gemeenten waar op 3 maart verkiezingen waren meegedaan aan een enquête.
De instructies gaan onder meer over een goed overzicht in het stemlokaal, handhaving van de orde, voorkomen dat meerdere kiezers tegelijk in een stemhokje staan en het controleren van volmachten. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!