Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Steek je 13e maand niet in bitcoins'

16-12-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
Bitcoin 930x520
Ook al gaat de koers door het dak, het is niet verstandig blind te beleggen in bitcoins. Daarvoor waarschuwt de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ,,Ik zou zeggen: steek je dertiende maand niet in bitcoins", zegt Lars van de Ven van de AFM in het AD.

'Mensen stappen blind in'

Volgens hem zijn mensen op dit moment bang de boot te missen. ,,Ze stappen blind in, zonder na te denken over de risico's en of ze eventuele verliezen wel kunnen dragen." De virtuele munt is in ruim twee weken 80 procent meer waard geworden. Het aantal Nederlanders dat erin belegt, is de laatste maanden ook fors gestegen.
Vanaf maandag kan er in Nederland ook worden gehandeld in bitcoin-futures. De belegger gokt daarmee op stijging dan wel daling van de waarde binnen een afgesproken termijn. De AFM wijst erop dat beleggingsondernemingen die deze futures aanbieden een zorgplicht hebben.

Hype

De toezichthouder stelt dat de huidige hype rondom de bitcoin en andere cryptomunten beleggers kan aantrekken die niet de benodigde kennis en ervaring hebben. Daarom moeten beleggingsondernemingen zich bij het verlenen van hun diensten op ,,eerlijke, billijke en professionele wijze" inzetten voor de belangen van (potentiële) klanten. En doet de handel in bitcoin afbreuk aan de belangen van de beleggers, dan moeten de bedrijven ermee stoppen, aldus de AFM. 

BinckBank vindt het nog te riskant

De grootste Nederlandse onlinebroker BinckBank laat weten nog even te wachten met het aanbieden van bitcoin-futures. ,,We vinden het nu nog te riskant. Voor de kleine belegger is het een product met een behoorlijk hoog risico. We bieden het daarom nog niet vanaf maandag aan, maar kijken eerst hoe het zich ontwikkelt", zegt een woordvoerder. ,,Binck deelt de visie van de AFM dat bitcoin erg risicovol is. Je kunt snel veel geld verdienen maar ook verliezen." Bitcoin-futures zullen wel verkrijgbaar zijn via andere beleggingsplatforms als Lynx en DeGiro. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!