Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Steeds vaker tekort aan medicijnen in Nederland

14 jan 2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Pillen 930x520
Het aantal keren dat een medicijn in Nederland tijdelijk of definitief niet leverbaar was, is vorig jaar verder gestegen naar 769. Dat is 5 procent meer dan het jaar daarvoor, blijkt uit cijfers van apothekersorganisatie de KNMP. In 2017 nam het tekort nog met 3 procent toe.
,,Het is dweilen met de kraan open. Patiënt en apotheker hebben hier dagelijks enorme last van. De patiënt krijgt regelmatig een ander doosje, omdat de apotheker moet uitwijken naar een alternatief'', zegt Gerben Klein Nulent, voorzitter van de brancheorganisatie.

Tekorten in 2018

In het oog springende tekorten in 2018 waren onder meer de anticonceptiepil en het middel levodopa/carbidopa voor patiënten met de ziekte van Parkinson. Verslavingsartsen sloegen alarm toen refusal niet beschikbaar was. Het middel tegen alcoholverslaving is nu weer tijdelijk beschikbaar. Veel tekorten waren er volgens de KNMP ook bij de oogpreparaten en antibiotica.

'Voorraden bewust laag gehouden'

De oplopende tekorten komen volgens de brancheorganisatie onder meer door de wet geneesmiddelenprijzen en het zogeheten preferentiebeleid van zorgverzekeraars. Daardoor zijn de prijzen de afgelopen jaren ,,enorm gedaald.'' Voor medicijnfabrikanten is Nederland volgens de KNMP daarom geen aantrekkelijke markt. ,,Ze houden hun voorraden bewust laag en in het geval van een hapering in het productieproces ontstaan snel tekorten.''

Eén goedkoop geneesmiddel vergoed

Bij de zogeheten preferent aangewezen geneesmiddelen wordt alleen één goedkoop geneesmiddel vergoed door de zorgverzekeraar. Volgens de KNMP stijgen de tekorten al sinds 2010. Die lopen dit jaar naar verwachting verderop. ,,We weten nog niet hoe de brexit gaat uitpakken, maar ook hierdoor kunnen problemen ontstaan'', aldus voorzitter Klein Nulent. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

oldyeller
oldyeller14 jan 2019 - 15:45

Bij Kruidvat waren ze door de voorraad van hun huismerk Ibuprofen heen. Toeval? 

gypsyjoy
gypsyjoy14 jan 2019 - 13:41

Laat de apotheker weer doen waar die voor is opgeleid,nl zelf medicatie maken. Vaak goedkoper ook. Nu spelen ze winkeltje met onzinnige overhandig kosten....of een papier/praatje die je niet mag weigeren omdat je Google hebt en dat veel goedkoper is. Terug naar je ambacht, apotheker.

batav
batav14 jan 2019 - 13:37

Het is schandalig dat dit in een  welvarend land als Nederland kan gebeuren. Zo ook de voedselbanken. Het is heel erg mooi dat die er zijn maar het zou in Nederland toch niet nodig moeten zijn. Maar helaas draait hier alles om het grote geld en de “gewone” mens moet er maar onder lijden. 

bartbo
bartbo14 jan 2019 - 12:48

Het preferentiebeleid werpt nu zijn vruchten al zichtbaar af,mijn Betablokkers zijn ook niet meer beschikbaar dus als de zorgverzekeraars zo door blijven gaan dan blijven alleen nog maar de kerngezonde mensen over en kunnen zij hun kassen weer spekken.