Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Steeds minder plek op kinderdagverblijven

8 feb 2019
  •  
leestijd 2 minuten
kinderen 930
Aangescherpte kwaliteitseisen zorgen ervoor dat er moeite is met het zoeken van personeel in de kinderopvang. Daardoor is er steeds minder plek op de kinderdagverblijven. De wachtlijsten blijven stijgen.
De regels zijn aangescherpt in januari dit jaar. Zo mag een kinderleider voor nog maar drie in plaats van vier baby’s onder de één jaar zorgen. De gemiddelde wachttijd staat nu op een jaar.

Flink personeelstekort

De sector kampt al een tijd met personeelstekort. Er staan nu ruim 4620 vacatures open. De branche rekende vorig jaar uit dat kinderdagverblijven 2500 meer pedagogische medewerkers nodig hebben in 2019. Het aantal banen in de kinderopvang nam in het derde kwartaal van 2018 met 7,1 procent toe, becijferde het CBS. Gjalt Jellesma, voorzitter van Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (BOinK) zegt dat kwaliteitseisen niet de hoofdzaak is voor de oplopende wachtlijsten. Die zouden ze namelijk voor de crisis ook al hebben.

'Jojobeleid'

Volgens Jellesma kent de sector al jaren een zogeheten ‘jojobeleid’. Omdat de grillen van de maatschappij meteen effect hebben op de kinderopvang. Tijdens de financiële crisis zijn er tussen 2012 en 2014 ruim 25.000 medewerkers uitgestroomd naar sectoren als zorg en onderwijs, omdat ouders hun kinderen toen minder vaak naar de opvang brachten. Dit zou er volgens Jellesma voor gezorgd hebben dat in die periode mensen niet voor de opleiding kozen.

'Het is zorgelijk'

Muriël Springer van kinderopvang Kinderrijk zegt dat het probleem het grootst is in de Randstad omdat daar meer baby’s zijn. Springer probeert op creatieve mogelijkheden aan nieuw personeel te komen. Maar dat moeders wachten met het zoeken naar een baan of minder werken omdat er voor hun kind geen plek is, is volgens haar zorgelijk. 
Bron: NOS

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!