Kassa

Steeds minder plek op kinderdagverblijven

  •  
08-02-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
kinderen 930
Aangescherpte kwaliteitseisen zorgen ervoor dat er moeite is met het zoeken van personeel in de kinderopvang. Daardoor is er steeds minder plek op de kinderdagverblijven. De wachtlijsten blijven stijgen.
De regels zijn aangescherpt in januari dit jaar. Zo mag een kinderleider voor nog maar drie in plaats van vier baby’s onder de één jaar zorgen. De gemiddelde wachttijd staat nu op een jaar.

Flink personeelstekort

De sector kampt al een tijd met personeelstekort. Er staan nu ruim 4620 vacatures open. De branche rekende vorig jaar uit dat kinderdagverblijven 2500 meer pedagogische medewerkers nodig hebben in 2019. Het aantal banen in de kinderopvang nam in het derde kwartaal van 2018 met 7,1 procent toe, becijferde het CBS. Gjalt Jellesma, voorzitter van Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (BOinK) zegt dat kwaliteitseisen niet de hoofdzaak is voor de oplopende wachtlijsten. Die zouden ze namelijk voor de crisis ook al hebben.

'Jojobeleid'

Volgens Jellesma kent de sector al jaren een zogeheten ‘jojobeleid’. Omdat de grillen van de maatschappij meteen effect hebben op de kinderopvang. Tijdens de financiële crisis zijn er tussen 2012 en 2014 ruim 25.000 medewerkers uitgestroomd naar sectoren als zorg en onderwijs, omdat ouders hun kinderen toen minder vaak naar de opvang brachten. Dit zou er volgens Jellesma voor gezorgd hebben dat in die periode mensen niet voor de opleiding kozen.

'Het is zorgelijk'

Muriël Springer van kinderopvang Kinderrijk zegt dat het probleem het grootst is in de Randstad omdat daar meer baby’s zijn. Springer probeert op creatieve mogelijkheden aan nieuw personeel te komen. Maar dat moeders wachten met het zoeken naar een baan of minder werken omdat er voor hun kind geen plek is, is volgens haar zorgelijk. 
Bron: NOS
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

a. raadersma
a. raadersma9 feb. 2019 - 0:02

Luppo, ik ben het helemaal met U eens. 

luppo
luppo8 feb. 2019 - 16:29

Kinderen horen niet in een dagverblijf.ouders moeten een keuze maken of de rijkdom van een kind of geldelijk gewin.Veel kinderen ontsporen later omdat ze het ouderlijk gezag hebben gemist.

2 Reacties
hammond
hammond8 feb. 2019 - 17:48

Natuurlijk,we geven alle ouders een uitkering,zodat ze thuis bij de kinderen kunnen blijven. Weet wat het probleem is? Al die echtscheidingen waardoor kinderen maar 1 ouder hebben en hun vertier op straat gaan zoeken bij hun zg.vrienden, met alle gevolgen vandien. 

gypsyjoy
gypsyjoy8 feb. 2019 - 21:47

De verworvenheid vd jaren 50 dat je van 1 inkomen kunt leven, bestaat bijna niet meer. Het leven is zo duur geworden dat je haast gedwongen wordt als echtpaar om allebei te werken. Het is vd zotte dat een ander tegen betaling voor jouw kind moet zorgen omdat jij wel werken moet. Geef de extra betaling aan de moeder als ze besluit zelf voor haar kind(eren) te zorgen. Dat snijdt pas hout.En moeders willen vaak niets liever dan dat. Overigens, ik heb voor 3 kinderen gezorgd van een armoedje, dus het kan wel....maar dat was kennelijk een creatieve luxe oplossing.  Niet overdraagbaar dus. En dan de participatie wet, gewoon alleenstaande ouders afschaffen en een alleenstaande uitkering krijgen. Geloof me, dat is echt geen feest.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!