Kassa

Steeds minder 'gratis' advocaten bij ontslag

12-09-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
recht_26.jpg
Nederlanders roepen steeds minder vaak de hulp in van een pro-Deoadvocaat bij de afwikkeling van hun ontslag. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van de Raad voor Rechtsbijstand.
Daling
In de eerste helft van dit jaar deden bijna 3600 mensen een beroep op gesubsidieerde rechtsbijstand voor hulp bij hun gedwongen ontslag; in de eerste helft van vorig jaar lag dat aantal op ruim 4300. Over heel 2010 was al sprake van een daling ten opzichte van een jaar eerder; 8248 tegen 10.077 in 2009, toen juist nog sprake was van een stijging. In 2008 stonden namelijk in 8414 zaken pro-Deoadvocaten werknemers bij tijdens de afwikkeling van hun ontslag. De raad stelt dat in het cijfer over dit jaar nog geen rekening is gehouden met mogelijke seizoensinvloeden.
Werkloosheidscijfers
De Raad voor Rechtsbijstand vermoedt dat de cijfers onder meer te maken hebben met de werkloosheidscijfers, waarbij eenzelfde trend zichtbaar is. Ook zou de stijging van het aantal zzp'ers kunnen bijdragen aan de cijfers. Zelfstandige ondernemers zonder personeel laten zich inhuren en kunnen dus niet ontslagen worden.
Betere afspraken
Ook denkt de raad dat tegenwoordig bij ontslag betere afspraken worden gemaakt tussen werkgever en werknemer. "Vroeger moest je je per se verzetten. Tegenwoordig liggen de afspraken vaak verankerd in beëindigingsovereenkomsten die weer zijn afgestemd met de ondernemingsraad."
Gesubsidieerde rechtsbijstand
Onlangs bleek al dat de vraag naar gesubsidieerde rechtsbijstand voor het eerst in jaren was gedaald. De Raad voor Rechtsbijstand betaalde in 2010 in 430.000 gevallen mee aan de kosten van een advocaat of mediator. Dat aantal lag in 2009 nog 6000 zaken hoger. De raad noemde onder meer als oorzaak dat overheid en burgers hun geschillen minder voor de rechter uitvechten.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!