Kassa

Steeds meer werkende armen

  •  
03-10-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
197 keer bekeken
  •  
Geld inkomen 930x520
Steeds meer mensen in Nederland die werken, leven tegelijkertijd in armoede. Van alle werkenden is 4,6 procent arm, ofwel zo'n 320.000 mensen. Van hen werken er 175.000 in loondienst en 145.000 als zelfstandige. Dat meldt het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) in het rapport Als werk weinig opbrengt.
Om armoede te definiëren hanteert het SCP het zogenoemde 'niet-veel-maar-toereikend-criterium', gebaseerd op de minimale kosten van wonen, voeding, kleding en verzekeringen, plus nog een klein bedrag voor ontspanning en sociale activiteiten. In 2014 was de norm voor een alleenstaande 1063 euro per maand.

'Armoede onder werkenden verdient aandacht'

Volgens staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ,,verdient armoede onder werkenden onze aandacht''. Daarom verlaagt het kabinet per 1 januari 2019 de belastingen voor mensen die werken en een laag inkomen hebben. Zo houden zij meer over in hun portemonnee, aldus Van Ark. Ook gaat het kabinet kwetsbare zzp’ers (zelfstandigen zonder personeel) beter beschermen om zo het risico op armoede onder deze groep te beperken.

Doorgeslagen flexibilisering

Vakbond FNV noemt de ontwikkelingen ,,uitermate zorgelijk''. Volgens de bond is de flexibilisering doorgeslagen. ,,Vooral de hoge armoede onder oproepkrachten en werknemers zonder vaste uren vallen op, net als de groei van het aantal zzp'ers met een te laag uurtarief'', reageert vicevoorzitter Tuur Elzinga.

Teruglopende koopkracht

Sinds 1990 is het aandeel werkende armen gestaag toegenomen. Tussen 2001 en 2014 steeg het aandeel van 3,1 procent naar 4,6 procent. ,,In die periode is de teruglopende koopkracht van werknemers door de achterblijvende loonontwikkeling vermoedelijk de belangrijkste reden dat het aandeel werkende armen toenam. Ook de dalende winsten van zelfstandigen en toenemende werkloosheid in huishoudens speelden na de eeuwwisseling waarschijnlijk een rol. De groei van het aandeel zzp'ers verklaart een kleiner deel van de toename", aldus de onderzoekers.

Te weinig uren

Vooral zelfstandigen zonder personeel, werkende alleenstaanden en werkenden met een migratie-achtergrond (met name van Turkse of Marokkaanse herkomst) lopen een verhoogd risico arm te zijn. Werknemers zijn vooral arm doordat zijzelf en/of hun huisgenoten te weinig uren werken om genoeg inkomsten te genereren. Zelfstandigen zijn vooral arm doordat ze per uur te weinig verdienen.
Bron: ANP/Sociaal Cultureel Planbureau
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

Zonneschijn131
Zonneschijn1314 okt. 2018 - 1:50

En dan de mensen met AOW en een klein pensioentje.Al jaren niet ge-indexeerd. Voor de jongere partner is er geen cent meer, tot die jaren later zijn/haar helft van de AOW krijgen.En moeten nog langer wachten pas bij....67jaar en 3 maanden!

guust flater
guust flater3 okt. 2018 - 19:01

De werkende armen is nog veel groter en word door die nieuwe maatregelen van dit kabinet nog vele vele malen groter ,de armoede is sinds die Rutte vvd club de handlangers van het groot kapitaal heel slecht met de bevolking in nederland gaat.De misdaad en kleine criminaliteit is toe genomen al beweert men van niet maar cijfers ken je zo manipuleren als je zelf wil.De armoede wat ik al eerder schreef is al over de schreef van het ongehoorde ,men heeft geen geld meer voor leuke dingen alles is nodig om je kop boven water te houden.Nee wat men de koning heeft laten voor lezen was bedoelt voor de rijke en mensen die verdienen boven modaal en niet voor de man die al niks heeft.Het word tijd men eens bewust word om een andere partij te kiezen die het opneemt voor de kleine hardwerkende mens en dat al die kapitalisten flink moeten gaan inleveren.Als wat ze hebben halveren en flink belasting laten betalen en hun de staats schuld laten inlossen en alle mensen die het arm hebben een zodanig salaris geven dat ze fatsoenlijk en normaal kunnen leven en zo hoord het.

ccdewit
ccdewit3 okt. 2018 - 13:58

Als je ouder bent dan de ideale werknemer, jaren lang gesolliciteerd hebt, ben je blij dat je uiteindelijk een baantje vind.Ook al is dat als oproepkracht, zonder vast contract, met het minimum loon als beloning.Onderhandelen over arbeidsvoorwaarden is niet mogelijk, "als je het niet bevalt, dan toch niet".Met de wisselende inkomsten is het ook lastig om net onder het absolute minimum te blijven om in aanmerking te komen voor allerlei subsidies en bijstand.Deze regering helpt de minima niet echt door allerlei regeltjes te veranderen (teruggave energie belasting, btw verhogen, ziektekosten enz)verzekering,  zodat je van de regen in de drup komt. Het lijkt erop dat het groot kapitaal de meeste voordelen heeft bij de verdeling van het belasting geld nu de economie zo goed draait. Dan belooft ook nog het kabinet dat het mkb niet de rekening gepresenteerd krijg voor het afschaffen van de dividend belasting, wie dan wel? de gewone burger. Rutte heeft mij jaren geleden € 1000,-- beloofd, die heb ik nog steeds tegoed. Waarschijnlijk heeft hij dat nodig om de kosten van het afschaffen van de dividend belasting te betalen. Onbetrouwbaar zooitje daar in den Haag. Zijn alleen maar met zichzelf bezig.

gypsyjoy
gypsyjoy3 okt. 2018 - 12:37

Als de "niet veel maar toereikend" norm in 2014 voor een alleenstaande 1063 per maand was,waarom was de uitkering vd Wajong dan een stuk lager? Dat zijn geen werkschuw tuig mensen maar ziek dan wel gehandicapt.Zij zijn gedoemd om hun hele leven onder die grens te leven en dus armlastig te blijven.Op die enkeling na die wel een baan aankan of kan krijgen. Een aandachtspunt,zou ik zeggen.En fors ook!!

1 Reactie
gypsyjoy
gypsyjoy3 okt. 2018 - 12:48

En waarom was de AOW lager dan dit bedrag van 1063? Omdat zieken/gehandicapten en ouderen niets waard zijn en dus maar in armoede moeten zien te overleven? Schaam u regering.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!