Steeds meer vraag naar 'Video on Demand'
10-06-2011
• leestijd 2 minuten
Aanbieders van Video on Demand (VoD) in Nederland verwachten dat het aantal aangevraagde programma's dit jaar met 35 procent stijgt tot 135 miljoen. Die verwachting werd donderdag uitgesproken door de aanbieders UPC, Ziggo, KPN en Samsung tijdens een evenement in Amsterdam.
VoD is een dienst waarmee consumenten films, tv-series en tv-programma's kunnen kijken wanneer het hun uitkomt. De dienst wordt aangeboden via de kabel (UPC en Ziggo), via internet (KPN) en via connected televisie (Samsung SmartTV).
Over heel 2010 vroegen 750.000 gebruikers van VoD in Nederland ruim 100 miljoen betaalde en gratis programma's op. Dat staat gelijk aan zo'n 100 uur televisiekijken per gebruiker per jaar.
Gemak is volgens consumentendeskundige Richard Lamb de belangrijkste reden waarom VoD een groeimarkt is. ,,Je kunt het vanuit je veilige woonkamer gebruiken, op het moment dat jij het wilt.''
De belangrijkste vraag is volgens Willem Pruijssers van filmuitgever Dutch Filmworks dan ook niet óf VoD een succes wordt, maar welke aanbieders uiteindelijk de consument het beste weten te verleiden. ,,Tot voor kort was de concurrentie op de Nederlandse markt beperkt, omdat de kabelaars de markt geografisch hebben verdeeld en niet met elkaar concurreren. Dat is op de Belgische markt heel anders, waar Belgacom en Telenet scherp met elkaar concurreren.
Inmiddels komt de concurrentie in Nederland ook op gang, nu KPN heeft besloten in te zetten op interactieve televisie. Of de prijzen door de concurrentiestrijd gaan dalen, durft Pruijssers niet te zeggen ,,maar er komen meer aanbiedingen en lokkertjes''. Een nieuwe film op aanvraag kost meestal 4,99 euro, een oudere 2,99. De prijzen zijn bij de verschillende aanbieders vergelijkbaar.
Illegaal downloaden zal volgens Pruijssers voor een bepaalde groep mensen altijd naast VoD blijven bestaan, maar staat de groei niet in de weg. ,,Niet iedereen heeft de moeite ervoor over om via een illegale site een film te gaan zoeken, deze te downloaden en vervolgens over te zetten naar de televisie.''
Volgens Pruijssers, die zich baseert op eigen cijfers en openbare cijfers, ligt op het gebied van films het huidige gebruik van VoD op ongeveer 50 procent van de top van de verhuurmarkt, die in 2004 werd bereikt. ,,Dat waren toen zo'n 80 miljoen stuks.''
ANP