Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Meer verzekeringsfraudeurs lopen tegen de lamp

27 jul 2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BSN nummer identiteitsfraude paspoort 930
Verzekeraars hebben in 2016 precies 10.001 fraudeplegers opgespoord. Dat is een stijging van 20 procent ten opzichte van een jaar eerder.
83 miljoen
Met de opgespoorde zaken was een bedrag van ruim 83 miljoen euro gemoeid, blijkt uit de donderdag gepubliceerde jaarcijfers van het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit (CBV) van het Verbond van Verzekeraars. Meer dan 500 fraudeurs hebben sinds oktober 2016 bovendien een boete van 532 euro gekregen voor de onderzoekskosten.
Scooterfraude valt op
De verzekeraars voerden vorig jaar 27.257 onderzoeken uit. Opvallend is de 'scooterfraude', waarbij scooterrijders na een ongeval ten onrechte een fors bedrag claimden voor een jaar studievertraging. Daarnaast signaleert het CBV dat steeds meer jonge mensen via een valse claim iets van hun vakantiekosten willen ,,terugverdienen''. In de eerste helft van 2017 verdubbelde het aantal claims in de leeftijdscategorie 25 tot 35 jaar bij reisverzekeringen ten opzichte van dezelfde periode in 2015 en 2016.
Fraude met reisverzekeringen
Reisverzekeraars worden massaal opgelicht, meldt het AD. Onder jongeren is de stijging het hoogst. Ze vervalsen buitenlandse bonnetjes en claimen soms koffers vol spullen die niet gestolen zijn. Jongeren tussen 25 en 35 jaar dienden in de eerste helft van dit jaar dubbel zoveel valse claims in als vorig jaar.
De verzekeraars hebben aangekondigd claims extra streng te gaan controleren.
ANP / AD

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar