Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Steeds meer verkeersincidenten met lachgas

12 aug 2019
  •  
leestijd 2 minuten
lachgas 930
Mensen gebruiken steeds vaker lachgas terwijl ze deelnemen aan het verkeer. Dat concludeert de NOS na het opvragen van cijfers bij de politie.
Het aantal verkeersincidenten waarbij lachgas in het spel was, blijkt dit jaar tot op dit moment 2,5 keer zo hoog als in heel vorig jaar. 

Inventarisatie van verkeersincidenten

De politie let bij inventarisatie van verkeersincidenten met lachgas op "bijvoorbeeld rijden onder invloed, ongevallen en gevaarlijk rijgedrag", geeft een woordvoerder van de Nationale Politie aan. Duizenden processen-verbaal zijn doorzocht op de term lachgas in combinatie met de woorden ballon, gasfles of cilinder. In 2016 ging het om 60 gevallen, in 2017 om 130, in 2018 om 380 en dit jaar tot nu toe 960.

Jongeren zien risico niet in

Er komt tevens uit een onderzoek dat jongerenorganisatie TeamAlert deed met de NOS naar voren dat jongeren die een ballonnetje gebruiken in de auto daar het risico niet van inzien. 47 procent van de ondervraagden denkt namelijk dat dit hun rijstijl niet beïnvloedt.

Incidenten vooral in grote steden

Verkeersincidenten met lachgas komen vooral in grote steden voor. "Wij zien mensen gevaarlijke manoeuvres uithalen in het verkeer, doordat zij een ballon aan het vullen zijn of aan de mond zetten", laat hoofdinspecteur Paul Broer op politie.nl weten. "Ook al is de werking van lachgas van korte duur, het is direct van invloed op de rijvaardigheid."
Op dit moment is lachgas bezitten of gebruiken niet verboden, maar het kan schadelijk zijn voor je hersenen of bijvoorbeeld je longen, aldus de politie. "Zelfs tot uren na het eigenlijke gebruik kan het je gedrag en rijvaardigheid beïnvloeden. Het is strafbaar om anderen in het verkeer in gevaar te brengen. Ook rijden onder invloed is strafbaar."

Gebruik van lachgas steeds populairder

Dat het gebruik van lachgas steeds populairder wordt, was Kassa niet onbekend. Eerder al maakten we dit item over lachgas in het straatbeeld.  Slagroompatronen, kleine zilveren flesjes, zijn bedoeld als drijfgas voor bijvoorbeeld slagroomspuiten, maar worden ook regelmatig gebruikt voor een ander doeleinde: als lachgas.
Bron: NOS

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

endemion
endemion12 aug 2019 - 20:44

Zucht, wat een non-onderwerp zeg...
Vroeger toen die man het nog presenteerde was dat programma tenminste nog iets waard maar nu.