Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Steeds meer tweeverdieners

6 okt 2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
294 keer bekeken
  •  
werknemers 1127

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt dat het steeds vaker voorkomt dat beide partners betaald werk hebben. De meest voorkomende situatie is dat de ene partner voltijd werkt en de andere deeltijd. 

Voor de cijfers heeft het CBS onderzocht in hoeverre 40-jarige vrouwen en hun eventuele partner betaald werk verrichten. Daaruit blijkt dat 60 procent van deze groep betaald werk heeft. Twintig jaar geleden lag dat aantal op iets meer dan de helft.

Maatschappelijke verandering

Daarin lijkt een maatschappelijke verandering zichtbaar, want in de vorige eeuw stopten veel vrouwen met werken nadat zij moeder werden. Dat kwam voornamelijk doordat het ‘de norm’ was. Dat is tegenwoordig veranderd. "Tegenwoordig stoppen nog maar weinig vrouwen met werken na het krijgen van kinderen", zo geven de onderzoekers aan.

Volgens het CBS gebeurt het nog slechts in 15 procent van de gevallen dat één van beide partners werkt, zo blijkt ook uit het onderzoek. Bij stellen waarbij beiden werken, is volgens het CBS de meest voorkomende situatie dat één van de partners voltijd werkt, waarbij de andere een grote deeltijd baan heeft. 

Bron: ANP, CBS

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar