Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Steeds meer toeristen naar grote steden

14-08-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
koffers_05.jpg
De grote steden worden steeds populairder als toeristische trekpleisters. Vooral het aantal toeristen uit eigen land dat een grote stad bezoekt, is de afgelopen jaren flink toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
In 2003 kenden de vier grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) een dieptepunt met 864.000 bezoekers uit Nederland en 3,8 miljoen buitenlandse toeristen, in totaal dus 4,7 miljoen. Daarna groeide dat aantal naar 1,7 miljoen toeristen uit Nederland en 5,1 miljoen uit het buitenland in 2011. Dat is een stijging van respectievelijk 96 en 34 procent in tien jaar tijd. Het totaal aantal bezoekers aan de grote steden steeg met 44 procent naar 6,8 miljoen in 2011.
Trend
Het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) kan de cijfers niet direct staven, maar herkent de trend. Ook het NBTC ziet de stijgende populariteit van vakanties in Nederland en in de grote steden. ,, De groei van het aantal buitenlandse bezoeken aan de grote steden is echter kleiner dan de binnenlandse groei. Opmerking daarbij is wel dat een buitenlandse bezoeker meer geld uitgeeft dan een binnenlandse bezoeker’’, benadrukt een woordvoerster.
Lente belangrijk
Vooral de lente is een belangrijk seizoen voor de hotelbranche, de branche waar de grote steden het vooral van moeten hebben. Ook groeit het bezoek in het najaar en de winter. Verder neemt ook het aantal senioren dat een bezoek brengt toe.
Toename
De NBTC verwacht dat het aantal korte hotelvakanties en citytrips zal blijven toenemen. Tot 2015 zal er jaarlijks zo’n 2 procent meer bezoek komen, tot aan 2020 zelfs 4 procent per jaar.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!