Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Steeds meer Nederlanders tanken in buitenland

07-07-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
996 keer bekeken
  •  
tanken 1127

Drie op de tien Nederlanders gaat naar het buitenland om te tanken. Vooral de hoge benzineprijzen in Nederland motiveert mensen om de grens over te steken. Vooral in Limburg staken mensen massaal de grens over voor een volle tank, zo blijkt uit enquête-onderzoek van ANP.

Sinds de oorlog in Oekraïne zijn de brandstofprijzen in Nederland flink gestegen. Omdat de prijzen in België en Duitsland gemiddeld lager liggen, is het aantrekkelijk om over de grens te tanken. Kieskompas legde tussen 15 en 23 juni aan meer dan 3000 Nederlanders de vraag voor of zij dat ook daadwerkelijk gedaan hadden. Het gaat daarbij om een representatieve groep mensen uit een huishouden met een benzine- of dieselauto.

Niet alleen uit grensprovincies

Vooral in de grensprovincies hebben mensen naar eigen zeggen vanwege de prijs in het buitenland getankt. Met name onder Limburgers is dit gebruikelijk: bijna driekwart van hen zocht afgelopen maand een pomp in het buitenland op. Ook inwoners van het aan België grenzende Noord-Brabant (46 procent) en Zeeland (43 procent) tankten relatief vaak over de grens.

In provincies die niet aan de grens liggen, is het aandeel autobezitters dat in onze buurlanden heeft getankt beduidend lager. Toch geeft dan nog zo'n 10 procent van de automobilisten in Noord-Holland en Flevoland, en zo'n 5 procent van de Friezen aan dat ze de grens over zijn gegaan om tankkosten te besparen.

Belastingverlaging

Op 1 juni voerde de Duitse overheid fikse belastingverlagingen in op benzine en diesel, waardoor tanken over de grens voor Nederlanders ineens nog een stuk goedkoper werd. Dat leidde tot files aan de pomp net over de grens.

In Nederland liepen de brandstofprijzen vanaf het begin van de oorlog in Oekraïne fors op. Een liter benzine kostte begin maart aan de pomp ongeveer 2,50 euro. Een accijnsverlaging zorgde vanaf 1 april tijdelijk voor lagere prijzen, maar sinds juni ligt de prijs voor een liter benzine bij pompstations opnieuw rond de 2,40 euro. Dat is nog een stuk hoger dan in België en Duitsland wordt betaald, blijkt uit een overzicht van de ANWB. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!