Kassa

Steeds meer Nederlanders gematigder in alcoholgebruik

11-03-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
alcohol whiskey 1127
Een groeiende hoeveelheid Nederlanders drinkt geen of hooguit een glas alcohol per dag en voldoen daarmee aan de richtlijn van de Gezondheidsraad. Vooral ouderen en vrouwen laten vaker een glaasje staan, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), het RIVM en het Trimbos-instituut.
Vijf jaar geleden gaf 37 procent van de volwassenen in een enquête aan geen alcohol te drinken of dit te beperken tot een glas per dag. In 2019 is dit percentage verhoogd tot 41 procent. Twee op de drie 75-plussers houden zich aan de alcoholrichtlijn. Dit percentage ligt bij jongvolwassenen onder de 30 een stuk lager. Hiervan houdt nog geen een op de drie zich aan de richtlijn. Verder komt in het onderzoek naar voren dat mensen met lage inkomens het meest matige met alcohol en mensen met hoge inkomens het minst.

Regelmatig drinken verhoogt risico op beroertes en kanker

Drink je meer dan één alcoholische versnapering per dag? Dan loop je volgens de Gezondheidsraad meer risico op beroertes, darmkanker, longkanker en borstkanker. Het advies van de raad is daarom sinds vijf jaar geleden aangescherpt. Echter, matig alcoholgebruik kan gunstig zijn voor de gezondheid, maar dit weegt volgens de raad niet op tegen de nadelen.
Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek, het RIVM, het Trimbos-instituut
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!