Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Steeds meer mensen hebben diabetes

13-11-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
suiker_03.jpg
Het aantal mensen met diabetes neemt de laatste jaren flink toe. In 2013 gaf 4,5 procent van de Nederlandse bevolking aan suikerziekte te hebben. Dit komt overeen met zo’n 750.000 mensen. In 2001 gaf 2,8 procent van de bevolking dat aan.
Diabetes type 2
De toename komt vrijwel geheel door een toename in het aantal mensen met diabetes type 2, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.
55-plussers
Diabetes type 2 komt vijf keer zo vaak voor als diabetes type 1. Vooral 55-plussers hebben er last van en onder 75-plussers heeft 17,2 procent naar eigen zeggen diabetes. Vroeger werd het ouderdomssuiker genoemd.
Eerste generatie allochtonen
Naast ouderen, komt diabetes ook meer dan gemiddeld voor bij eerste generatie allochtonen, lager opgeleiden en mensen met overgewicht. Overigens wil die verhoogde kans volgens het CBS niet zeggen dat het een met het ander te maken heeft, hoewel het wel waarschijnlijk is dat overgewicht de kans op type 2 diabetes verhoogt.
Insuline
Normaal regelt het lichaam de bloedsuikerspiegel, met het hormoon insuline. Maar bij mensen met diabetes maakt of regelt het lichaam zelf geen insuline meer, waardoor dat bijvoorbeeld ingespoten moet worden. ANP

Meer over:

diabetes, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!