Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Steeds meer huishoudens stappen over op dynamische energiecontracten

03-02-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2122 keer bekeken
  •  
Prijs:energieplafond 1127

Om goedkoper uit te zijn, stappen steeds meer huishoudens over op dynamische energiecontracten. Volgens aanbieder Zonneplan en de Vereniging van Dynamische Energieleveranciers (VvDE) kwamen er ook vorige maand weer klanten bij. Tot dusver is er nog geen sprake van stagnatie. Prijsvergelijker Independer denkt dat dit kan gebeuren als 'traditionele' leveranciers weer vaste contracten gaan aanbieden.

Op dit moment hebben volgens de VvDE van de 7 miljoen gasaansluitingen maar liefst 300.000 huishoudens en kleine bedrijven een dynamisch contract. Bij een dynamisch contract betaalt de klant de huidige inkoopprijs voor zijn energie. Bij traditionele leveranciers wordt het tarief slechts eens per maand of per paar maanden bijgesteld. De dynamische contracten houden dus de huidige inkoopprijs aan, wat zowel dalend als stijgend kan zijn.

Zonneplan kreeg voor de zomer honderden nieuwe klanten erbij, maar sinds de zomer groeit hun klantenbestand met duizenden per maand. Deze stijging werd alsmaar groter en vorige maand was zelfs het hoogtepunt.

Prijsplafond geen oplossing voor de concurrentie tussen leveranciers

Er werd verwacht dat het prijsplafond zou zorgen voor minder concurrentie tussen leveranciers, maar het gehoopte effect bleef uit.

Budget Energie kwam met een variabel contract onder het tarief van het prijsplafond en ook dynamische aanbieder hieronder. Dit leverde klanten op.

Liefhebbers van een vast contract

VvDE-voorzitter Auke Ferwerda is niet bang voor het moment dat ook andere traditionele energiebedrijven omlaaggaan met hun prijzen, iets waar Eneco al mee is begonnen en Vattenfall en Essent snel mee volgen.

Ook de terugkeer van vaste contracten ziet de voorzitter niet als bedreiging. "Er zal altijd een groep Nederlanders, met een meer conservatieve aard, teruggrijpen naar een vast contract als dat er weer is. Maar er zijn ook liefhebbers van de dynamische prijzen. Ik denk eerder dat andere leveranciers ervoor kiezen ook dynamische prijzen aan te bieden dan dat iedereen overstapt naar een vast contract", aldus Ferwerda.

Prijsvergelijker Independer, die zelf nog geen dynamische aanbieders opneemt in zijn vergelijking, verwacht dat de terugkeer van vaste contracten komende maanden voor een daling in de belangstelling voor dynamische contracten gaat zorgen.

"Ik denk dat consumenten daarop wachten en dat zou ik ook wel aanraden", zegt Joris Kerkhof, energie-expert bij het platform. "Dan heb je zekerheid en niet direct last van oorlogen." ANP

Lees ook onderstaande artikelen:

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!