Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Steeds meer gif aanwezig in de natuur

27-11-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
98 keer bekeken
  •  
plant aarde natuur groen 1127

Op veel plaatsen in de Nederlandse natuur zijn inmiddels bestrijdingsmiddelen die in verband worden gebracht met de sterke afname van insecten neergedaald, meldt Trouw. Eerder dit jaar is landbouwgif in acht beschermde natuurgebieden in Drenthe aangetroffen en nu ook gifcocktails van tientallen stoffen in veertien natuurgebieden in Gelderland. Verder leverde een binnenkort te publiceren onderzoek in Duitsland vergelijkbare resultaten op.

Volges Jelmer Buijs, zelfstandig landbouwkundig onderzoeker en projectleider van zowel het Gelderse als het Duitse onderzoek, stelt dat er geen wezenlijke verschillen zijn in de resultaten. "Het ene stofje komt wat meer voor, het andere wat minder, maar het beeld in al die natuurgebieden is hetzelfde. De natuurgebieden bevinden zich op een hellend vlak."

Sterk insecticide permethrin gevonden

Zo is een van de gevonden stoffen permethrin. Dat is een extreem sterk insecticide. Volgens Buijs is het aantreffen van deze stof "veelzeggend over de toestand van de natuur".

Gevolgen op populaties insecteneters en biodiversiteit

Al drie jaar geleden bleek uit ander Nederlands-Duits onderzoek dat de hoeveelheid insecten in Europa sinds 1990 met driekwart is afgenomen. Dit heeft op zijn beurt grote gevolgen voor de populaties van volgens en andere insecteneters, wat weer gevolgen heeft voor de biodiversiteit. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!