Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Zaterdag 19 september om 19:20npo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Steeds meer erfenissen met schulden

1 feb 2016
  •  
leestijd 1 minuten
Geld rekenmachine 930 x 520
Het aantal schulderfenissen is afgelopen jaar opnieuw gestegen. Steeds vaker worden erfenissen verworpen of beneficiair aanvaard, waarbij de erfenis alleen wordt geaccepteerd als er geen schuld is. 
Onzichtbare schulden
Dat blijkt uit de monitor schulderfenissen van Netwerk Notarissen. Het aantal verwerpingen was in 2015 8,9 procent hoger dan een jaar eerder, het aantal beneficiaire aanvaardingen was zelfs 11,4 procent hoger. De 150 samenwerkende notariskantoren verenigd in het netwerk wijten de toename aan het aantal samengestelde gezinnen. In die situatie kunnen er onzichtbare schulden zijn omdat volgens de erfwet partners van ouders vruchtgebruik hebben van het kindsdeel van de overleden ouder.
Als er bij het overlijden van die partner minder geld overblijft dan dat kindsdeel, draaien de erfgenamen van de partner voor het verschil op. ,,We zien in de praktijk dat de nabestaanden van de partner die als laatste overlijdt vaak voor verrassingen komen te staan'', zegt juridisch directeur Lucienne van der Geld van Netwerk Notarissen. ANP

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!