Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Steeds meer diefstal op festivals: "Telefoons en sieraden gestolen"

19-08-2024
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
941 keer bekeken
  •  

Voor veel jongeren is een bezoek aan minstens één festival min of meer vaste prik in de zomer. Helaas wordt er op festivals ook veel gestolen. Professionele dievenbendes gaan meerdere festivals af en weten ter plekke vaak in een mum van tijd hun slag te slaan. Ze hebben het vaak voorzien op portemonnees en dure spullen, zoals telefoons, sieraden en (merk)zonnebrillen. Hoe kun je diefstal op festivals voorkomen?

Je gouden ketting van je nek getrokken op een festival door een zogeheten kettingrukker? Of je mobiel gejat door een zakkenroller? Het is een scenario dat steeds vaker voorkomt. Deze vorm van diefstal – waarbij telefoons, portemonnees en waardevolle sieraden zoals gouden halskettingen het doelwit zijn – wordt steeds gebruikelijker. Kettingrukkers en zakkenrollers struinen festivals af op zoek naar jouw waardevolle ketting of telefoon.

Bestolen zonder dat je het merkt

Op 7th Sunday Festival in Erp spreken we meerdere festivalgangers over hun ervaringen met kettingrukkers en zakkenrollers. De verhalen van de slachtoffers zijn verontrustend. Bezoekers vertellen hoe ze van hun spullen werden bestolen zonder het in de gaten te hebben, vaak te midden van een enthousiaste menigte.

Dennis Maaijen van Scoped – een bedrijf dat gespecialiseerd is in kwaliteitsaudits, fraude en crowdcontrol op festivals – ziet het vaak gebeuren. De kettingrukkers en zakkenrollers zijn goed georganiseerd en weten precies waar én wanneer ze moeten toeslaan. Soms gaat het zelfs zó ver dat ze gebruikmaken van geweld of pepperspray om hun slag te slaan.

Hoe kun je diefstal op een festival voorkomen?

René Middag van de politie herkent de trend van kettingrukkers en zakkenrollers op festivals. Volgens Middag zijn festivals ideale plekken voor deze bendes. Wat kun je doen om te voorkomen dat je beroofd wordt op een festival door een kettingrukker of zakkenroller?

De festivalgangers van 7th Sunday Festival delen hun eigen tips & tricks, waardoor je ongehinderd kunt genieten van artiesten en optredens op jouw favoriete festival, zonder dat je de hele tijd bang hoeft te zijn om je spullen kwijt te raken.

Doe je spullen in een kluisje

Eén van de belangrijkste tips die we horen is om je waardevolle spullen zoveel mogelijk thuis te laten. Festivalorganisatoren raden aan om gebruik te maken van lockers of kluisjes om je spullen veilig op te bergen. Als je een pincode of toegangscode op moet geven, let er dan op dat mensen niet meekijken op je scherm.

Ook is het verstandig om altijd alert te zijn en je bewust te zijn van je omgeving. Vooral in drukke gebieden zoals bij het podium of in de rij voor de bar is de kans groot dat kettingrukkers en zakkenrollers toeslaan. Het probleem met kettingrukkers en zakkenrollers op festivals is niet nieuw, maar lijkt de laatste jaren wel erger te worden.

Verberg je waardevolle spullen

Sommigen dragen hun kettingen en andere sieraden bewust onder hun kleding of gebruiken accessoires zoals heuptasjes die moeilijker toegankelijk zijn voor zakkenrollers. Daarmee kun je het dieven iets moeilijker maken.

Laat waardevolle spullen thuis of neem zo min mogelijk mee

Wat je niet mee hebt, kan ook niet worden gestolen. Je kunt dan ook overwegen om dure spullen thuis te laten. Neem bijvoorbeeld een goedkope zonnebril mee en laat je dure merkbril thuis. Met een telefoon gaat dit iets lastiger, maar door deze goed te bewaren, kun je de kans op diefstal verkleinen.

Géén spullen in je achterzak

Veel mensen stoppen waardevolle spullen in hun achterzak. Maar een ervaren dief weet zó jouw portemonnee of telefoon te stelen als deze in je achterzak zit.

Let goed op je tas

Besluit je om toch een tas bij je te houden in plaats van deze in een kluis te doen? Houd de tas goed in de gaten, laat 'm niet openstaan en laat 'm niet onbeheerd achter.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (6)

Sjaakd3bruin
Sjaakd3bruin
30 sep. 2024 - 19:57
Op X stond een reactie van één van de door Zembla benaderde personen. Hij gaf aan dat hij op vele manieren door Zembla benadert was en werdt als leugenaar neergezet. Aangifte gaat volgen volgens deze man.
Gojo
Gojo
30 sep. 2024 - 7:28
Grootste uitstoot glyfosaat in milieu en natuur door de gewone burger met huishoudelijk afvalwater niet de landbouw.
ferdy
ferdy
29 sep. 2024 - 18:26
Zag kortgeleden enkele reclames van de jaren 50 vorige eeuw. Waarin 'Roken is gezond en heeft tevens een genezende eigenschappen' op vermeld werd. Niet alleen nu maar toen ook, voldoen erkende wetenschappers (als het bedrag wat wordt gestort op hun rekening) aan de wens van de fabrikant.
Sandra Leemans
Sandra Leemans
29 sep. 2024 - 17:36
Deze reactie is verwijderd
Anco0588
Anco0588
29 sep. 2024 - 13:47
Ken weinig boeren in mijn omgeving met kanker, terwijl zij met de hoogste concentraties van het middel weken. Weliswaar met beschermingsmiddelen, maar toch. Het vermoeden dat de oversterfte komt door de mRNA-prikken mag je dan weer niet noemen... Het aantal toegenomen gevallen kanker mag je dat ook niet meer in verband brengen. Beetje dubbele standaard, als je het mij vraagt
3 Reacties
Paul 06
Paul 0629 sep. 2024 - 16:54
Er ligt een sterk betoog dat een wetenschapper niet onafhankelijk is en mede op basis daarvan een bestrijdingsmiddel is toegelaten. Dat heeft weinig te maken met mogelijk kankerverwekkende werking van vaccins. Ook dat moet je onafhankelijk onderzoeken. Ook dat is complex en waarschijnlijk niet 100 % weerlegbaar of aantoonbaar. Wat betreft glyfosaat geldt volgens mij het voorzorg principe. Zolang niet is aangetoond dat het niet kankerverwekkend is zou je het alleen op streng gecontroleerde proef projecten moeten toelaten en niet met vliegtuigen over grote mono culturen moeten verspreiden waar ook mensen tussen wonen.
DavidBuitRhee
DavidBuitRhee30 sep. 2024 - 4:20
Ik ken toevallig ook weinig rokers met longkanker in mijn omgeving, en weinig alcohol drinkers met leverproblemen, en weinig suiker eters met diabetes. Zouden die dingen dan toch gewoon gezond voor je zijn....? *Thinking face*
Crunchy Frog
Crunchy Frog30 sep. 2024 - 12:27
Anekdotisch bewijs is geen argument, evenmin als 'ja-maar-hullie' roepen. Wat dacht je @Anco? Was je cherry picking mandje vol, dat je nu de volgende op de lijst van drogredenen ging uitproberen?
Huub53
Huub53
29 sep. 2024 - 13:45
Wat de schandpaalindustrie ook zegt. Leve Glyfosaat.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor