Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Zaterdag om 19.05 uur opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!

VOLG ONS

Kassa

Steeds meer consumenten vergelijken kwaliteit hypotheekadvies

25 mei 2011
  •  
leestijd 2 minuten
huis-euro_37.jpg
Vergelijkingssites worden steeds belangrijker bij de keuze voor een hypotheekadviseur. Het aantal kwaliteitsbeoordelingen dat per dag door consumenten wordt gegeven over hypotheekadviseurs neemt sterk toe.
Inmiddels zijn meer er dan 20.000 beoordelingen beschikbaar op de site 'Zoek de Hypotheekadviseur', een initiatief van Independer.nl dat gesteund wordt door Vereniging Eigen Huis. Maandelijks komen er zo'n 1.200 beoordelingen bij. Mensen die op zoek zijn naar een geschikte hypotheekadviseur raadplegen ook steeds vaker de beoordelingen van eerdere klanten: momenteel bezoeken zo'n 1.000 potentiële hypotheekklanten per dag de site. Onderzoek van IG&H wijst uit dat vergelijkingssites daarmee - na het advies van familie, vrienden en kennissen - de belangrijkste manier zijn waarmee de keuze voor een hypotheekadviseur wordt gemaakt. De gevolgen van een verkeerd hypotheekadvies kunnen groot zijn. De keuze van de juiste hypotheekadviseur is daarom van groot belang. De consument kan echter alleen een zorgvuldige keuze maken uit het ondoorzichtige aanbod van hypotheekadviseurs als zowel de prijs van het hypotheekadvies als de advieskwaliteit bekend zijn. De branche schiet in deze openheid nog ernstig tekort. Vereniging Eigen Huis en Independer.nl willen hieraan een einde maken. Daarom werken beide organisaties sinds december 2010 op dit vlak samen. Op de website van Vereniging Eigen Huis kan iedereen de webmodules 'Check uw hypotheekadvies' en 'Zoek Hypotheekadviseur' raadplegen. Uiteraard zijn deze modules ook beschikbaar op Independer.nl.
Controleer uw eigen hypotheekadvies voordat u tekent
Met Check uw hypotheekadvies kan iedereen voor het afsluiten van zijn hypotheek controleren of de adviseur aan alles heeft gedacht en niets is vergeten. Het invullen van een vragenlijst levert een rapportcijfer op voor de kwaliteit van het hypotheekadvies en aanbevelingen voor de consument als hij een vervolggesprek met zijn adviseur heeft.
Waar zijn de beste hypotheekadviseurs in uw regio
Via 'Zoek de beste Hypotheekadviseur' kan iedereen de beste hypotheekadviseurs in zijn regio vinden. Zowel de waarderingen van consumenten voor hypotheekadviseurs als de rapportcijfers voor verstrekte hypotheekadviezen worden meegewogen in de uiteindelijke beoordeling.
Consumenten helpen consumenten
Als een consument gebruik maakt van de modules is de opbrengst tweeledig: een kwaliteitsbeoordeling van het eigen hypotheekadvies en een beoordeling die andere consumenten helpt de beste hypotheekadviseur te vinden. Zo helpen consumenten andere consumenten. Vereniging Eigen Huis roept alle hypotheekadviseurs op hun klanten erop te wijzen dat zij een onafhankelijke check kunnen doen op het gevoerde hypotheekgesprek. De vereniging wil hierover ook afspraken maken met branchepartijen. Als consumenten massaal beoordelingen gaan geven aan hypotheekadviseurs zal dit de hypotheekbranche voorgoed veranderen, is de overtuiging van Vereniging Eigen Huis en Independer.nl. ''Alleen adviseurs die werkelijk het belang van de klant voorop stellen blijven over. Voor andere adviseurs is er dan geen plaats meer'' aldus Rob Mulder, van Vereniging Eigen Huis.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!