Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Steeds meer consumenten gebruiken fillers voor vollere lippen en tegen rimpels

21-10-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
446 keer bekeken
  •  
botox fillers 1127

Fillers om rimpels te vervagen of om de lippen voller te maken worden steeds populairder. Het aantal fillerbehandelingen is van 2016 tot en met 2019 met 17,5 procent gestegen. In 2016 waren er 138.496 ingrepen, in 2019 was dat 162.702. Dat zijn alleen ingrepen bij echte klinieken en niet bij schoonheidssalons, kappers en zonnebankaanbieders.

Het aantal mensen dat een cosmetische ingreep deden, dus ook bijvoorbeeld botox kregen, was in 2019 opgelopen tot meer dan 450.000. Gemiddeld is de klant 43 jaar en in één op de acht gevallen een man. Dat blijkt uit promotieonderzoek van cosmetisch arts Tom Decates.

Risico

Volgens onderzoeker Decates laten de cijfers zien dat het een terugkerend ritueel is. "De cijfers geven aan dat één op de 41 vrouwen in ons land zich laat behandelen met een filler. Daarmee zijn botox- en filterbehandelingen de meest voorkomende esthetische ingrepen."

Fillers zijn niet zonder risico, vooral niet als de behandeling niet gedaan wordt door een deskundige. Op het speciale complicatiespreekuur voor fillerbehandelingen in het Erasmus MC in Rotterdam krijgen ze het steeds drukker. Daar worden zo'n vijfhonderd complicaties per jaar behandeld en dat zou een "topje van de ijsberg" zijn. Niet-oplosbare (permanente) fillers mogen sinds 2015 in Nederland niet meer worden toegepast.

DNA

Welke deskundige bekwaam genoeg is om cosmetische ingrepen te doen, kan gecontroleerd worden bij de Beroepsvereniging van Plastisch Chirurgen (NVPC), Cosmetisch Dermatologen (NVCD) en Cosmetisch Artsen KNMG (NVCG). Los van de deskundigheid, speelt DNA mogelijk ook een rol bij het ontstaan van complicaties. Men denkt nu dat een DNA-test voor een cosmetische ingreep kan helpen bij het voorspellen van risico's.

Decates denkt dat de behandelcijfers in Nederland nog meevallen ten opzichte van andere landen. "We vermoeden dat de cijfers in omringende landen hoger uitpakken aangezien cosmetische ingrepen door onze calvinistische cultuur nog in de taboesfeer zitten. De populariteit in Azië en Latijns-Amerika zal fors hoger uitpakken", aldus Decates. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!