Kassa

Steeds meer niet toegestane camera's met gezichtsherkenning

  •  
23-11-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
128 keer bekeken
  •  
beveiligingscamera 1127

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) ontvangt steeds vaker meldingen van camera's met gezichtsherkenning in de publieke ruimte. Volgens de privacywetten zijn die helemaal niet toegestaan. De capaciteit ontbreekt echter om dit aan te pakken, meldt BNR.

Ook Bits of Freedom, een organisatie die zich sinds 2000 inzet voor de bescherming van digitale burgerrechten, ziet steeds meer signalen over de toepassing van gezichtherkenning in camera's in onder andere winkels en horeca. Hierbij gaat het ook om slimme deurbellen, camera's in auto's en pilots in publieke ruimtes, zoals stadions.

Gezichtsherkenning alleen in bijzondere gevallen toegestaan

De beelden mogen alleen in bijzondere gevallen gebruikt worden, stelt beveiligings- en privacy-expert Brenno de Winter. Zo kan een supermarktondernemer in de meeste gevallen geen gebruik maken van de beelden van camera's met gezichtsherkenning bij diefstal.

De boetes van AP die op het gebruik hiervan staan, kunnen oplopen tot 4 procent van de wereldwijde omzet van een bedrijf. De AP kondigt aan met een nieuwe informatieronde te komen en bedrijven meer uitleg te geven over de regels.

Bron: ANP, BNR
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (14)

tovenaartjes
tovenaartjes23 nov. 2020 - 15:40

prive bestaat toch al niet meer, ze weten alles van ons. van mij mogen ze alles vol hangen met camera's, als je niks te verbergen heb dan ben je er niet bang voor. goed voor criminelen die camera's. nu nog een uitvinden die door kleding (die criminelen gebruiken om het gezicht af te dekken) heen kan filmen en gewoon het gezicht eronder laat zien. toekomst.

1 Reactie
manwijf
manwijf25 nov. 2020 - 8:58

De toekomst is ook deepfake. Kijk daar ook even naar.

Dave lubeck
Dave lubeck23 nov. 2020 - 14:05

Maar dan gebeurt er iets ernstigs ! En de politie vraagt / bedekt om camera beelden bij het publiek ! Tja..............!

1 Reactie
latevogel
latevogel23 nov. 2020 - 18:06

U heeft een punt, of we het eens zijn over de vrije beeldopnames met camera's....?

manwijf
manwijf23 nov. 2020 - 12:25

Chinese toestanden zouden we hier niet moeten willen hebben. Wat heb je overigens aan die beelden? Al heb je nog zoveel daderinformatie de overheid doet niets.

3 Reacties
John1313
John131323 nov. 2020 - 17:43

In maart mag u weer kiezen. Er zijn partijen die criminaliteitsbestrijding wel een warm hart toedragen. China is een van de veiligste plekken ter wereld (BRON: https://mp.weixin.qq.com/s/7D6kQQlL0XEXSaDi4ABU-w)

latevogel
latevogel23 nov. 2020 - 18:04

In reactie op John1313, En in China zou u vast wel willen wonen vanwege de veiligheid. Daar mag u helemaal niet uit de pas lopen, wedden dat u snel weer naar het "onveilige" Nederland terug zult verlangen? Hier kan iedereen zijn relatieve eigen leventje leiden, daar moet je de staat zijn leven leiden en als u mij niet gelooft, ga er maar eens enkele maanden heen!

Hanp
Hanp24 nov. 2020 - 15:55

Geen Chinese toestanden De meeste politisie hebben in China cursussen gevolgd of zijn bij Poetin in de leer geweest Hoe kunnen we de bevolking het beste volgen en in toom houden Maar er zijn in maart verkiezingen

ceeskassa
ceeskassa23 nov. 2020 - 11:51

Al die andere restanten hebben "Enemy of the state" vast niet gezien.

audb
audb23 nov. 2020 - 11:34

Het begon in de begin jaren '80 het individualisme ofwel "Het alleen ik" Schuttingen van 1.80 hoog kwamen toen echt op de markt en werden steeds meer geplaatst tussen de buren waar ze voorheen goed mee omgingen. Nu is het zelfs zo dat ze hun naaste buren niet eens meer van naam kunnen en dat niet alleen in Amsterdam maar ook in dorpen is dat al aan de gang. Maar zodra er ergens iets gebeurt zoals een inbraak zijn er nog maar weinig mensen die zich er mee bemoeien. Maar ook op straat zoals als jongsleden een juwelier is overvallen dan is het toch echt te hopen dat er een zeer goede camera er hangt zodat de daders opgespoord kunnen worden. Of nee dat mag ook niet wegens privacy!. Onzin? Nee volgens de AGV mag er geen camera`s worden opgehangen of gericht staan op de openbare weg!, althans niet door een bedrijf die moeten eerst toestemming hebben van de privacy waakhond. Dat je wel een kogel door je kop mag krijgen of een mes tussen je ribben daar is wel aan voorbij gegaan. Een particulier daar tegen moet wel kunnen aantonen dat een camera bedoeld is om je eigendommen te beschermen maar je mag niet zomaar de openbare weg filmen of de erf van de buren. Helaas is het in mijn geval zo dat het niet ander kan omdat wij een overbouw hebben en de camera niet op een andere plaats kan hangen :) Wel heb ik een draaibare wifi/IP camera (Tip kijk op aliexpress daar kosten ze bijna niets en zijn redelijk goed) en ook een zeer goede redenen om deze op de weg te richten omdat er eerder een nieuwe scooter en tweekeer de kenteken platen van de scooters zijn gestolen.

1 Reactie
Ikbenherman
Ikbenherman23 nov. 2020 - 12:35

Allemachtig wat een hoop onsamenhangende tekst zeg. Wat is nu de boodschap van dit epistel voor schrijffouten?

ferry43
ferry4323 nov. 2020 - 11:05

De privacywet gaat z’n doel voorbij. Camera’s zijn goede middelen om het de criminelen moeilijk te maken.

John1313
John131323 nov. 2020 - 10:35

Och, als je niks te verbergen hebt. Het is een goed middel om criminaliteit op te sporen. En privacy....? Het feit dat u mijn reactie leest geeft al aan dat u op Internet vertoeft en daarmee geeft u al veel van uw privacy op. Vermoedelijk heeft u ook een mobiele telefoon, navigeert u met Google en/of gebruikt u Facebook/WhatsApp en noem maar op... U neemt deel aan spaarprogramma's bij winkels en tankstations? Privacy heeft bijna niemand. Maar nogmaals: ik heb niets te verbergen, u wel?

1 Reactie
Hanp
Hanp24 nov. 2020 - 15:48

Ook ik heb niets te verbergen Maar er wordt steeds meer controle op de bevolking uit gevoerd met name door de overheid via o.a. de banken Maar het is wel een enge gedachte dat men je kan controleren waar je bent of heen gaat Maar we zijn er ook zelf schuldig aan we moeten zo nodig een mobieltje hebben enz

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!