Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Steeds meer niet toegestane camera's met gezichtsherkenning

23-11-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
318 keer bekeken
  •  
beveiligingscamera 1127

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) ontvangt steeds vaker meldingen van camera's met gezichtsherkenning in de publieke ruimte. Volgens de privacywetten zijn die helemaal niet toegestaan. De capaciteit ontbreekt echter om dit aan te pakken, meldt BNR.

Ook Bits of Freedom, een organisatie die zich sinds 2000 inzet voor de bescherming van digitale burgerrechten, ziet steeds meer signalen over de toepassing van gezichtherkenning in camera's in onder andere winkels en horeca. Hierbij gaat het ook om slimme deurbellen, camera's in auto's en pilots in publieke ruimtes, zoals stadions.

Gezichtsherkenning alleen in bijzondere gevallen toegestaan

De beelden mogen alleen in bijzondere gevallen gebruikt worden, stelt beveiligings- en privacy-expert Brenno de Winter. Zo kan een supermarktondernemer in de meeste gevallen geen gebruik maken van de beelden van camera's met gezichtsherkenning bij diefstal.

De boetes van AP die op het gebruik hiervan staan, kunnen oplopen tot 4 procent van de wereldwijde omzet van een bedrijf. De AP kondigt aan met een nieuwe informatieronde te komen en bedrijven meer uitleg te geven over de regels.

Bron: ANP, BNR
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!