Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Steeds meer bruine ratten in Nederland

27-05-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1401 keer bekeken
  •  
930x520_rat
Bruine ratten krioelen in riolen, vreten uit onze vuilniszakken en kruipen onder woningen. Ze kunnen er aandoenlijk uitzien, maar  het zijn levens gevaarlijke beesten. De bruine rat rukt op in Nederland. Ze houden zich niet alleen op in boerderijen, sloten of afgelegen velden maar ook in woonwijken zien bewoners de ratten soms letterlijk door de achtertuin lopen. Een rat kan zich in een jaar tot 400 keer voortplanten, dus voor je het weet heb je een rattenplaag. Maar wie is er dan verantwoordelijk voor de schade?
Opmars van de bruine rat
Het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) constateert dat er veel meldingen zijn binnengekomen van rattenoverlast, maar concrete cijfers over het aantal ratten in Nederland zijn er niet. De NVWA heeft in de afgelopen jaren geconstateerd dat de overlast van ongedierte (plaagdieren) toeneemt. Ook vanuit brancheorganisaties is aangegeven dat dit probleem steeds groter wordt.
De toename van ratten wordt onder andere veroorzaakt door slecht onderhoud van groenvoorzieningen, bouwkundige problemen, achterstallig onderhoud op gebouwen of verzakte rioleringen waardoor de rat naar boven kruipt. Maar de rat gedijt ook bij afval en voedselresten.
Op dit moment brengt het RIVM samen met de gemeenten in kaart hoe het zit met de verspreiding en meldingen van rattenoverlast. Ook onderzoeken zij welke ziekteverwekkers er worden aangetroffen in de ratten die zij van rattenvangers aangeleverd krijgen. De resultaten worden op z'n vroegst pas begin volgend jaar gepubliceerd.
Ziekte van Weil
De bruine rat is schadelijk voor de volksgezondheid. De ziekte van Weil , een ernstige infectieziekte, is in opmars. De ziekte wordt overgebracht door rattenurine en komt door wondjes naar binnen. Zwakke mensen zijn kwetsbaar maar je hoeft er niet per se ziek van te worden.In open water zwemmen kan gevaarlijk zijn, maar er wordt goed gecontroleerd en als er bacteriën in zwemwater zitten dan plaatst de provincie waarschuwingsborden.
Hygiëne
Ratten zijn altijd op zoek naar voedsel en rukken op naar woongebieden. Een simpel iets als vogeltjes voeren met oud brood kan al aanleiding zijn voor een rattenplaag. Het KAD zegt dat er in het verleden veel meer bewustzijn was. “Reinheid en properheid was de ijzeren wet voor de huisvrouw in de jaren zestig van de vorige eeuw. Er was een algemeen bewustzijn van hygiëne, ook omdat de plagen uit het verleden nog op het netvlies lagen. Mensen zijn zich nu minder bewust van hygiëne en daarnaast gaan consumenten met een andere culturele achtergrond anders om met vuilnis. Zij gooien oud brood uit het raam, want dat mag je niet verkwisten, maar het is dan ook letterlijk voer voor de ratten. Je ziet in bepaalde wijken dat de ratten steeds terugkomen.” Het is dus belangrijk om je rotzooi op te ruimen en geen afval te laten slingeren.
Verantwoordelijkheid
Woningbouwvereniging Casade zegt dat de gemeente in geval van ongedierte verantwoordelijk is voor het openbaar gebied. Daarnaast heeft de gemeente de taak om de volksgezondheid te bewaken. “En waar deze in het geding dreigt te komen, de verantwoordelijke hierop aan te spreken.”
Huurder of verhuurder?
Volgens de woningbouwvereniging is in eerste instantie elke huisbewoner zelf verantwoordelijk voor het voorkomen van ongedierte in of bij zijn woning en het bestrijden ervan. “Als een plaag alleen complexgewijs kan worden bestreden, of als ongedierte een gevolg is van de bouwkundige staat van de woning, is de verhuurder verantwoordelijk voor de bestrijding ervan.”
Wil je weten hoe je ratten kunt bestrijden? Je leest er hier alles over .
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (10)

Anonymous
Anonymous4 feb. 2018 - 22:05

Nederland is het enige land in europa dat in 2016 heeft besloten ratten gif buiten te verbieden. De ratten overlast zal ook in de komende jaren flink toenemen.Geen enkele instantie die om uitleg word gevraagd zal dit echter zeggen om de simpele reden dat er 2 bedrijven in Nederland zijn die bepalen wat er gebeurd en deze ook de contributie voldoen aan de diverse controle instanties die iedere keer om een reactie gevraagd worden.Waarom doen ze dit zult u denken het is vrij eenvoudig ze proberen Door diverse extra wetgevingen kleinere ongedierte bestrijders en zelfstandige uit te schakelen want er is wel een manier om toch buiten gif tegen ratten te gebruiken MAAR dan moet je diverse certificeringen halen en jaarlijks onderhouden kosten duizenden euro's.En nu het resultaat van deze beslissing om buiten geen gif maar klemmen te gebruiken.60% van alles wat in de klemmen komt is bijvangst. Ik ving mollen, eentjes, egels,  kikkers,  vogels enz.  Was te verwachten om dat de voerkisten een ideale schuilplaats is voor diverse diersoorten alleen nu blijkt het ook hun laatste schuilplaats. Ik geef toe dit is een Veel betere en vertandigere oplossing dan ratten gif in de voerkisten te doen en dat dan blijkt dat 1% van alle roofvogels aan doorvergifteging overlijdt.Het is ook veel verstandiger om ieder jaar 10.000den onschuldigen andere dieren in een klem te laten lopen. Nu maar hopen dat er in een toekomstig interview eens word gevraagd waarom Nederland het enigste land in Europa is waar buiten gif niet is toegestaan. Het is in ieder geval ZO DIER onvriendelijk dat ons bedrijf heeft besloten helemaal geen ratten buiten meer te bestrijden omdat we dit zielig vinden voor alle andere diersoorten die we perongeluk doden. Trek er je conclusie uit

raymond regensburg
raymond regensburg29 mei 2017 - 2:59

ratten zijn dus niet veel toegenomen wel overbevolking

raymond regensburg
raymond regensburg29 mei 2017 - 2:58

wij hebben hier ook veel ratten maar last nee het is maar hoe je het wilt zien; keurige opruimers; aantal witten mensen zijn niet veel doen precies als de reiger er is en ook de eenden ;maar geven precies dat als er genoeg is ; mee stoppen; buitenlanders ;moslims doen het per kilos ; zie het dagelijks; ps ik heb bij rodekruis gewerkkt; en zie het waar daar ze gewend zijn doen de meeste wel degelijk hier; vooral de jongere; ;magnetrons etc in de sloot;  ok eerlijk er zijn ook goede er onder; maar in % nemen de buitelanders uit moslimlanden weldegelijk de boventoom; ook wij die oms land zelf in de verdruking hebben gestoken door overheid ;lees eerder mij bericht over overbevolking ;snelwegen

sieberenb
sieberenb28 mei 2017 - 12:04

Dat krijg je met dat multi-culti gebeuren. het vuil op straat gooien, dat waren ze in hun thuisland ook gewend!

3 Reacties
dokun
dokun28 mei 2017 - 13:14

Oh ja, u vergeet voor het gemak dat de ratten juist ook opkomen in de veelal "witte wijken".  Wat zou daar de reden dan van zijn..?  Maar goed u heeft last van uw opborrelende onderbuikgevoel, en ziet daardoor de dingen niet echt helder meer..

berjozki
berjozki28 mei 2017 - 19:52

De eerste rat in NL arriveerde eeuwen vóór de eerste "allochtoon" hier voet aan wal had gezet . . .  Uw reactie stinkt erger dan een ratten-nest.

jan van de wiel
jan van de wiel28 mei 2017 - 21:02

Ik heb helemaal niets tegen nieuwe Nederlanders maar zoals je in het artikel hebt kunnen lezen zijn er culturen waar het overgebleven eten gewoon over het balkon word gekieperd omdat weggooien niet mag en het zo nog enig nut heeft voor eenden vogels katten en ook ratten, ik heb in de renovatie van flats gewerkt en daar stond op elke hoek een of meerdere rattenvallen omdat bewoners steeds etensresten naar beneden gooiden. en dat was toevallig niet in een Witte wijk. maar oké gewoon de eendjes ( overvloedig) voeren kan al een plaag veroorzaken.

brinkie
brinkie28 mei 2017 - 11:28

Ja, ze vragen hier zefs politiek aziel aan , wat ze gaan hier de boel nog regeren ! [ratten]

2 Reacties
dokun
dokun28 mei 2017 - 13:18

Goh, heeft u weinig scholing gehad..?   Als u met uw vingertje een bepaalde groep mensen beschuldigd, zorg dat dan u dat minstens foutloos kunt doen. Nu komt u zo dom over dat u reactie bijna alleen maar om te lachen is.. U bent een hoopje zieligheid als u mensen met ratten vergelijkt. Alhoewel dat natuurlijk erg veel zegt over u en de omgeving waarin u zich bevind!!

gypsyjoy
gypsyjoy28 mei 2017 - 15:04

u reactie moet zijn    uw reactie  .Dom..?...Welnee...typefout.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!